Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 21-10-2016

10:52 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Eιδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 21- 10- 2016

Αυτοδιοίκηση
Η κοινωνία της Θράκης αποχαιρέτισε τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γ. Παυλίδη το απόγευμα
Πάνδημη ήταν η συμμετοχή της θεσμικής και τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης και της Περιφέρειας, χριστιανών και μουσουλμάνων στην κηδεία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης

στον καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας.
Η οικογένεια και οι συγγενείς του εκλιπόντος, οι πολιτικοί του συνεργάτες, φίλοι και γνωστοί, πολιτικοί από όλους τους χώρους, αιρετοί κάθε βαθμίδας, ο δικηγορικός κόσμος, απλοί πολίτες, πλήθος κόσμου βρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία.
Στεφάνια έφτασαν από πολλές πλευρές ενώ η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μ. Κόλλια Τσαρουχά ,ενώ παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ. Η Βουλή εκπροσωπήθηκε από το βουλευτή Χ.Ζεϊμπέκ.
Τη ΝΔ εκπροσώπησε επισήμως ο Αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης. Επίσης παρόντες ήταν οι περισσότεροι Περιφερειάρχες της χώρας όπως ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Τέλος η Τουρκική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από το Νομάρχη Ανδριανούπολης και η Βουλγαρική από τον Περιφερειάρχη Σμόλιαν.

Μεσίστιες οι σημαίες μέχρι και σήμερα το βράδυ για τον αδόκητο χαμό του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη
Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες έως και σήμερα το βράδυ, για τον αδόκητο χαμό του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη.
Στη μνήμη του η αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου στην Κομοτηνή θα φέρει πλέον το όνομά του, όπως και σε άλλες αίθουσες στις περιφερειακές ενότητες των υπολοίπων νομών.
Πλήθος είναι τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από τα κόμματα και τους ανθρώπους που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.
Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης κάνει λόγο για μια φτωχότερη αυτοδιοίκηση και τον χαρακτηρίζει ως τον άνθρωπο των έργων και όχι των λόγων.

Κόμματα
Κήπους αντί Μέστη προτείνουν για τον σταθμό διοδίων οι βουλευτές Σύριζα Ροδόπης και Έβρου

Την επανεξέταση του σημείου στο οποίο θα κατασκευαστεί νέος σταθμός διοδίων, ζητούν με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των νομών Έβρου και Ροδόπης.
Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, του ς είναι γνωστή η δέσμευση που υπάρχει από την ΚΥΑ που είχαν υπογράψει στις 17/11/2014 οι κ. κ. Χαρδούβελης και Χρυσοχοΐδης, με την οποία προβλέπεται η κατασκευή επιπλέον 10 σταθμών διοδίων, θεωρούν ωστόσο ότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί με τους φορείς της Θράκης ώστε να υπάρξει συναίνεση στην επιλογή του σημείου κατασκευής του σταθμού που σχεδιάζεται. “Προτείνουμε να επανεξεταστεί η κατασκευή σταθμού διοδίων στη Μέστη και ως εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να συζητηθεί η μεταφορά των διοδίων στην πύλη εισόδου της χώρας από την Τουρκία, στην περιοχή των Κήπων, ώστε να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις του Έβρου και της Ροδόπης”, επισημαίνουν στους κ. κ. Τσακαλώτο και Σπίρτζη οι πέντε βουλευτές.
Η συγκεκριμένη πρόταση, άλλωστε, φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη μεγάλη μερίδα των φορέων της Θράκης.
Επαγγελματίες
Επιστολή για τα νέα διόδια
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλαν οι Ομοσπονδίες Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης με αφορμή την κατασκευή 10 νέων σταθμών διοδίων σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι 4 αφορούν τον οδικό άξονα Αλεξανδρούπολης Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή στα σημεία Μέστη , Καβάλα, Ασπροβάλτα και Στρυμονικό Σερρών.
«Οι νέοι αυτοί σταθμοί δημιουργούν μία ακόμη πιο ασφυκτική οικονομική ατμόσφαιρα στους επαγγελματίες και μη οδηγούς» αναφέρουν σημειώνοντας ότι «βάλλεται ακόμη περισσότερο η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία».Αντί της λειτουργίας νέων σταθμών διοδίων προτείνουν την κατασκευή διοδίων στους συνοριακούς σταθμούς και την καθιέρωση «βινέτας» στις συνοριακές εισόδους, όπως εφαρμόζεται στην Βουλγαρία.

Πρωτογενής Τομέας
Ξεκινάει η ελαιοσυλλογή στην Θράκη

Ξεκινάει σιγά σιγά η ελαιοκομική περίοδος και το Ελαιοτριβείο Πελαγία ανοίγει στις 22 Οκτωβρίου και είναι στη διάθεση των Ελαιοπαραγωγών για την παραγωγή του δικού τους λαδιού.
Εδώ και 7 χρόνια λειτουργεί στον οικισμό Πελαγία του Δήμου Μαρώνειας Σαππών και παράγει Ελαιόλαδο μετά από ψυχρή έκθλιψη της ελιάς, διατηρώντας έτσι τα αρώματα, τη γεύση και άρα άριστης ποιότητας ελαιόλαδο. Το ελαιοτριβέιο προσεγγίζουν παραγωγοί από Ξάνθη και από Έβρο, εκτός από τη Ροδόπη.
«Καλό θα είναι για να βγάζουν το λάδι της ημέρας και να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα από τυχόν παραμονή του προϊόντος σε αποθήκες, να κλείνουν οι παραγωγοί ραντεβού, οπότε μόλις ολοκληρώσουν την ελαιοσυλλογή να προχωρούν αμέσως στην ελαιοποίηση».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής η ιδιοκτήκτρια του Ελαιοτριβείου Πελαγία, Σίσση Παχιαδάκη, η οποία καταγράφει ενδιαφέρον για βελτίωση του προϊόντος, ωστόσο για οργανωμένες προσπάθειες παραγωγής και τυποποίησης τόνισε πως έχουμε ακόμα δρόμο πολύ.
Δικαιούχοι του Μέτρου 11 είναι οι ενεργοί αγρότες, που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης.

Εγκαινιάζεται το μουσείο Μπαλτατζή στο Νεοχώρι
Τα εγκαίνια του μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης Αγροτικής και Συνεταιριστικής Ιστορίας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» πραγματοποιούνται το μεσημέρι (12.00) της Κυριακής 23 Οκτωβρίου στην αναπαλαιωμένη πατρική οικία του προέδρου του συλλόγου στο Νεοχώρι Σταυρούπολης.
Τα εγκαίνια θα τελέσει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (υπουργός Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Βιβλιοπαρουσιάσεις
Ε Στυλιανίδης: Βιβλιοπαρουσίαση «Θράκη το επόμενο βήμα…»
Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην υπουργού και Βουλευτού της ΝΔ Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, «Θράκη: Το επόμενο Βήμα…»
Η εκδήλωση θα γίνει στην κεντρική αίθουσα τελετών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Πανεπιστημιούπολη.
Ομιλητές θα είναι ο Συγγραφέας και Επίκουρος καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.

Φοιτητές-ΔΠΘ
Διαμαρτυρία φοιτητών και ψήφισμα του Συλλόγου οικοτρόφων φοιτητών για τις εστίες

Πορεία Διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι φοιτητές των εστιών της Ξάνθης.
Σε ψήφισμά του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών μεταξύ άλλων αναφέρει πως, υπάρχει πρόβλημα στη σίτιση στις μεταφορές και στη φύλαξη των εστιών
Την ίδια ώρα, είναι πάρα πολλοί οι πρωτοετείς που δεν έχουν πάρει δωμάτιο στις εστίες και αναγκάζονται να πληρώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία, να φιλοξενούνται ή δεν έχουν έρθει ακόμα από τις πόλεις τους.
«Την Πέμπτη 3 Νοέμβρη οι φοιτητές μαζί με όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους προχωράμε σε συλλαλητήρια και κοινοποιούμε το πλαίσιο μας στην Τοπική κοινωνία της Ξάνθης», τονίζεται καταλήγοντας στο ψήφισμα του συλλόγου των οικοτρόφων.

Περιβάλλον- Σύλλογοι

Συζήτηση διοργανώνει την Παρασκευή 21Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. τελικά η Ομάδα Πελίτι Κομοτηνής με θέμα τη διατροφή μας και τα δηλητήρια που ρίχνονται στη γη

Συζήτηση διοργανώνει σήμερα στις 8.30 μ.μ. τελικά η Ομάδα Πελίτι Κομοτηνής με θέμα τη διατροφή μας και τα δηλητήρια που ρίχνονται στη γη. Θα γίνει ενημέρωση για τη συμβολική δίκη της Μονσάντο στη Χάγη. Στο τέλος της εκδήλωσης θα μοιραστούν σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης.

Σύλλογοι

Συνάντηση των Θυγατέρων της Πηνελόπης την Κυριακή
Εκ μέρους της Προέδρου του Τμήματος 423 Νηρηίδων Θυγατέρων Πηνελόπης (DOP), Ελπινίκης Μπλεκάτση, γίνεται γνωστό πως η Συνάντηση (Conference) όλων των Τμημάτων Θυγατέρων Πηνελόπης Βορείου Ελλάδος που θα λάβει χώρα την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016, στο ξενοδοχείο «CHRIS & EVE».

Μουσείο-Εκπαίδευση
Περιβάλλον και Πολιτισμός για παιδιά, δράση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην πανελλήνια επικοινωνιακή δράση Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016 με θέμα «Παντέχνου Πυρός Σέλας – Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς» υλοποιεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το Σάββατο 22.10.2016 και ώρα 17:30 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με θέμα παγκόσμια ταφικά έθιμα που περιλαμβάνουν καύσεις νεκρών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία με τη φωτιά και τις ιδιότητές της, με την ταφική πρακτική της καύσης και τους πολιτισμούς που την εφάρμοζαν/ουν διαχρονικά, συζήτηση, ψηφιακή προβολή εικόνων και γνωριμία με λογοτεχνικά κείμενα και εικαστικές τέχνες που έχουν εμπνευστεί από την συγκεκριμένη πρακτική.

Πολιτισμός
Μάνος Χατζιδάκις – είδωλο στον καθρέπτη
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ All that Music Festival η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι σήμερα στις [11.00] στα Σχολεία της Ξάνθης θα προβληθεί η ταινία «Μάνος Χατζιδάκις – είδωλο στον καθρέπτη» .Επίσης η ταινία θα προβληθεί στις [21.00] στο Λαογραφικό –Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης . Μετά την προβολή θα ακολουθητέε συζήτηση με το σκηνοθέτη Δημήτρη Βερνίκο.

H διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου εμφανίζεται την προσεχή Κυριακή στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης στην Ξάνθη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ξάνθη του Μάνου Χατζηδάκι
H διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου εμφανίζεται την προσεχή Κυριακή στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης στην Ξάνθη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, όπου θα ερμηνεύσει μία ανθολογία από τα ομορφότερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
Η Σόνια Θεοδωρίδου έχει εμφανιστεί στις πιο αναγνωρισμένες όπερες και σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης.
Έχει δώσει πολλά κονσέρτα και έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους και ορχήστρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο πιάνο ο Λευτέρης Μισιργής.

Κόσμος από χαρτί
Μια ακόμη παράσταση από το Εργαστήριο Θεατρικής Παιδείας σήμερα και αύριο στις 9.00 μ.μ. με το έργο « ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ».
Το εφηβικό τμήμα του Εργαστηρίου Θεατρικής παιδείας με την παράσταση τους «Κόσμος από χαρτί» έκλεισαν την φετινή θεατρική χρονιά και την επαναλαμβάνουν για δυο μοναδικές παραστάσεις. Ένα έργο που βουτάει με ειλικρινή τρόπο στον κόσμο των εφήβων προσφέροντας χιούμορ, μυστήριο, συγκίνηση

Βιβλιοπαρουσίαση Τυροκοφτερός στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Το νέο βιβλίο της αστυνομικού και βραβευμένης από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., συγγραφέα, Φωτεινής Κωνσταντοπούλου: «Ο ΤΥΡΟΚΟΦΤΕΡΟΣ» θα παρουσιαστεί σήμερα στις 19.30 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, αδωνις γεωργιαδης, υφυπουργός εσωτερικών, συμμετοχή, κηδεία, αμθ, βουλη, νεα δημοκρατια, μνήμη, συλλυπητήρια, συριζα, κυα, νέα, θεσσαλονικη, καβαλα, ξανθη, ερα, eve, δραση, music, festival, σχολεια, κοσμοσ, μυστήριο, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, φωτια, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, μνήμη, το θεμα, αιτηση, βουλγαρια, διατροφη, θεμα, ξενοδοχεια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σημαιες, τα νεα, τραγουδια, ωρα, music, αδωνις, ελαιολαδο, αμθ, αρωματα, ατμοσφαιρα, αφορμη, βιβλιο, βραδυ, γευση, γινει, γινεται, γνωριμια, δικη, δωσει, δωματια, εγινε, εθιμα, αιθουσα, υπαρχει, ενημερωση, επρεπε, ερα, εσωτερικων, ετος, εφορεια, κηδεία, ιδια, υφυπουργος, θεοδωριδου, ιδρυμα, κυβερνηση, κοσμοσ, κυα, λαδι, λογο, μυστήριο, μαρια, ξενοδοχειο, ομαδα, οικια, οικογενεια, ονομα, παιδια, παρουσιαση, πεμπτη, περιβαλλον, πετριδης, πιανο, ποιοτητα, ραντεβου, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, συλλυπητήρια, σοπρανο, σιτιση, σονια, τμημα, τουρκια, υφυπουργός εσωτερικών, φεστιβαλ, χαγη, χατζιδακις, χιουμορ, ψηφιακη, δωματιο, festival, φιλοι, χωρα, κειμενα, κωστας, κυριακη, σελας
Τυχαία Θέματα