Τα Ηνωμένα Έθνη πολεμούν τα σούπερ βακτήρια

14:10 21/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ιστορική διακήρυξη ετοιμάζονται να υπογράψουν ηγέτες 193 χώρες των Ηνωμένων Εθνών και αφορά στην εξαφάνιση των σούπερ βακτηρίων, τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Συνέλευση έχει πραγματοποιήσει μόνο συναντήσεις υψηλού επιπέδου για θέματα υγείας, όπως για τον ιό HIV, τον ιό Έμπολα και χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Η 21η Σεπτεμβρίου

θα περάσει στην ιστορία καθώς αυτή τη φορά πρόκειται για την αντιμετώπιση της αντοχής των βακτηρίων.

Δισεκατομμύρια βακτηρίων ζουν μέσα μας και γύρω μας, τα περισσότερα των οποίων μας βοηθούν να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε. Ορισμένα βακτήρια μας αρρωσταίνουν και με τη χρήση αντιβιοτικών μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά, τόσο τα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά και ΄΄ξεγελούν΄΄ τη θεραπεία.

Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένως για την κατάχρηση των αντιβιοτικών αλλά και την αντίσταση των μικροβίων. Το πρόβλημα πλέον έχει αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ο ιατρικός κόσμος χάνει την ικανότητα μπροστά στην μικροβιακή αντοχή.

Σύμφωνα με βρετανική έκθεση, η μικροβιακή αντοχή σε βακτήρια, ιούς και μύκητες σκοτώνει ήδη 700.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

«Μέχρι το 2050, έχει ήδη υπολογιστεί ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από αυτά τα είδη των λοιμώξεων από όσοι πεθαίνουν από καρκίνο σήμερα», δηλώνει ο Keiji Fukuda, ειδικός εκπρόσωπος για τη μικροβιακή αντοχή στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

ΠΗΓΗ: VOX.COM / CBC.CA

Keywords
Τυχαία Θέματα