Συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή των ομολογιούχων

12:55 22/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ξεκίνησε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η ακροαματική διαδικασία για το «κούρεμα» (PSI) ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που έγινε την άνοιξη του 2012. Έξω από το δικαστικό μέγαρο συγκεντρώθηκαν το πρωί περίπου 600 μικρο-ομολογιούχοι από όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για τις απώλειες που υπέστησαν από το PSI. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία η οποία κατευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε στη Βουλή.Υπολογίζεται
ότι προσφυγή κατά του «κουρέματος» έχουν καταθέσει στο ΣτΕ, μέσω 100 ομαδικών αιτημάτων, περίπου 10.000 ομολογιούχοι, εταιρείες, Επιμελητήρια, Ταμεία, κ.λπ. που κατείχαν ομόλογα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό.
Όλοι στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.
Στις προσφυγές υποστηρίζεται ότι οι αποφάσεις με τις οποίες έγινε το «κούρεμα» των ομολόγων είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το σκέλος που προστατεύουν την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οικονομικά στοιχεία όπως είναι η απομείωση της αξίας των ομολόγων.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες κυβερνητικές πράξεις με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και δεν εξυπηρέτησαν το δημόσιο χρέος το οποίο μειώθηκε σε ασήμαντο βαθμό, γεγονός που πλήττει και την αξιοπιστία του Δημοσίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα