Αποκλειστική συνέντευξη αντιπροέδρου της Κομισιόν στην ΝΕΤ

09:59 22/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Aποκλειστική συνέντευξη στην ΝΕΤ, παραχώρησε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Η Βίβιαν Ρέντινγκ, τόνισε την ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών με το κέντρο λήψεων αποφάσεων στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την άνοδο των άκρων, αριστεράς και δεξιάς στην Ευρώπη και υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το πρόβλημα της ανεργίας το οποίο χαρακτήρισε υπαρκτό. Αν έχουμε μια γενιά νέων χωρίς δουλειά, που
νιώθουν άχρηστοι, δεν έχουν δυνατότητα να δημιουργήσουν και να συμβάλουν στην κοινωνία, έχουμε πραγματικό πρόβλημα σημείωσε με νόημα. Aναφορικά με την Κύπρο, υπερασπίθηκε τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Eurogroup, μη κρύβοντας την ενόχλησή της για την ερώτηση γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «η ερώτησή σας κι η ανάλυση της κατάστασης δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα».

Πιστεύω ότι υπήρξε πολύ κακή επικοινωνία. Η ερώτησή σας κι η ανάλυση της κατάστασης δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο. Οι κυπριακές τράπεζες αντιστοιχούν στο οκταπλάσιο του πλούτου της χώρας. Αν χρεοκοπήσουν αυτές, θα χρεοκοπήσει κι η χώρα. Προκειμένου να μη συμβεί αυτό, που θα ήταν το χειρότερο για το λαό οι 17 υπ. Οικονομικών του Eurogroup αποφάσισαν δύο πράγματα. Θα δοθούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. 10 δισ. στην Κύπρο για διάσωση των τραπεζών της, ώστε να μη βρεθεί η χώρα σε πολύ άσχημη θέση, και 6 δισ. πρέπει να δώσει το κράτος.17 υπ. Οικονομικών συμφώνησαν. Τώρα εναπόκειται στην Κύπρο να βρει τα 6-7 δισ. που χρειάζονται. Η Κομισιόν το ξεκαθάρισε πλήρως .Η Ευρώπη έχει νόμους, όπως αυτόν που ζητά από τις χώρες-μέλη να δημιουργήσει συστήματα που εγγυώνται απόθεμα 100.000 ευρώ για τη διάσωση των αποταμιεύσεων των μικροκαταθετών.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έστειλε επίσης, μήνυμα συμπάθειας προς τον ελληνικό λαό αναγνωρίζοντας ότι υποφέρει, ένα μέρος του πληθυσμού και υπογραμμίζοντας ότι « κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να τελειώσει αυτό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ωραία Ελλάδα, με τον τόσο σημαντικό πολιτισμό και τα ωραία τοπία, να διατηρηθεί για χάρη όλων των Ευρωπαίων. Και το σύστημα διοίκησης π.χ. ή το αίσθημα ασφάλειας των επενδυτών να είναι τέτοια, ώστε η επόμενη γενιά Ελλήνων να μην υποφέρει για τα λάθη των προηγούμενων.
Keywords
Τυχαία Θέματα