Συνέδριο για τα θαλάσσια οικονομία

13:44 30/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η θαλάσσια οικονομία είναι διαχρονικός και βασικός παράγοντας ευημερίας της Κρήτης, ήδη από την εποχή του Μινωικού Πολιτισμού. Αυτό τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Αλεξάκης, που εκπροσωπεί τις Μεσογειακές και Ευρωπαϊκές περιφέρειες στο συνέδριο για τη Γαλάζια Οικονομία, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Νάπολη της Ιταλίας.

Το συνέδριο οργανώνεται από τον υπερεθνικό Οργανισμό για την Ένωση της Μεσογείου και συμμετέχουν εκπρόσωποι του λεγόμενου, «τετραπλού έλικα της Οικονομίας»:
-Δημόσιου

Τομέα: σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,
-Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων: πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων
-Ιδιωτικού Τομέα από επιχειρήσεις και επαγγελματικά δίκτυα
-Της Κοινωνίας των Πολιτών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Ο κ. Αλεξάκης, που συμμετείχε με ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση ως αντιπρόεδρος του οργανισμού των παραθαλάσσιων και νησιωτικών περιφερειών της Ευρώπης, έκανε ειδική αναφορά στην Περιφερειακή Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κρήτης όπου η διάσταση της Γαλάζιας Οικονομία διεισδύει οριζόντια στους Πυλώνες του Τουρισμού – Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος. Αναφορικά με τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό επεσήμανε ότι: αφενός αποτελεί κινητήρια δύναμη για τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες αλλά αφετέρου δημιουργεί περιβαλλοντική πίεση. Επομένως, πρέπει να υπάρξει διαχείριση του οικοσυστήματος με αειφόρο τρόπο, με κατάλληλα μέτρα πολιτικών. Σε αυτή την κατεύθυνση οι Μεσογειακές Περιφέρειες (μαζί με την Κρήτη) συνεργάζονται προκειμένου να σχεδιάσουν και εφαρμόσουν καινοτόμα εργαλεία αειφορικής διαχείρισης του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.
Ο Αλεξάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του, παρακινώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ένωση για τη Μεσόγειο να στρέψουν τις προσπάθειές τους στον κοινό στόχο προώθησης και ενίσχυσης της Γαλάζιας Οικονομίας στη Μεσόγειο, ώστε μέσα από τη συντονισμένη συνεργασία να πολλαπλασιαστούν τα θετικά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα