Συνεχίζεται το δράμα της Συρίας- Τηλεφωνική επικοινωνία Τίλερσον-Λαβρόφ

22:38 8/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παραμένουν στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας, μετά την αμερικανική επίθεση στη Συρία. Την πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία μετά την επίθεση είχαν το Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ρεξ Τίλερσον και Σεργκέι Λαβρόφ. Την ίδια ώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο δηλώνει ότι θα ερευνήσει για τυχόν ανάμιξη της Μόσχας στην πρόσφατη επίθεση με χημικά, ενώ το Κρεμλίνο αποφάσισε να στείλει στη Μεσόγειο μια ακόμα φρεγάτα. Στο μεταξύ, συνεχίζεται

το δράμα στη Συρία, με τις επιθέσεις τόσο του στρατού όσο και των συμμαχικών δυνάμεων να προκαλούν απώλειες πολλών αμάχων.

Τουλάχιστον 15 άμαχοι, μεταξύ αυτών 4 παιδιά, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε μια αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, έγινε γνωστό από τη μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, τον βομβαρδισμό εναντίον του χωριού Ουρούμ αλ Τζοζ πραγματοποίησαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, που στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις στον πόλεμο που μαίνεται 6 χρόνια κι έχει στοιχίσει την ζωή 320.000 και πλέον ανθρώπων κι έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατομμυρίων Σύρων.

Επίσης, μια γυναίκα σκοτώθηκε σε μια αεροπορική επιδρομή εναντίον της Χαν Σεϊχούν, της πόλης που βρέθηκε στο στόχαστρο μιας επίθεσης με χημικά όπλα αυτήν την εβδομάδα, έγινε γνωστό από τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ΜΚΟ δεν μπορεί να διευκρινίσει εάν τον βομβαρδισμό εξαπέλυσαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας ή της Ρωσίας.
Πρόκειται για την πρώτη απώλεια αμάχου μετά την επίθεση με τα χημικά όπλα της περασμένης Τρίτης, όπου σκοτώθηκαν 87 άμαχοι, μεταξύ αυτών 31 παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν εκατοντάδες.
Η πόλη που βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών αεροπορικών επιδρομών μετά την επίθεση της Τρίτης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τίλερσον-Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον της συριακής κυβέρνησης «εξυπηρετούν την τρομοκρατία» κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον έπειτα από αυτήν την επίθεση, γνωστοποίησε η ρωσική διπλωματία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε στον Ρεξ Τίλερσον ότι το να επιτίθεται κανείς «εναντίον μιας χώρας που πολεμά την τρομοκρατία απλά εξυπηρετεί την τρομοκρατία» και «δημιουργεί απειλές για την ασφάλεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επανέλαβε την θέση της Ρωσίας, ότι δηλαδή οι κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της κοινότητας Χαν Σεϊχούν στην επαρχία Ιντλίμπ, «δεν συνάδουν με την πραγματικότητα».
Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, ως αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποίησαν οι συριακές δυνάμεις.
Ο Ρεξ Τίλερσον αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα την 11η και 12η Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα