Koμοτηνή:Ξύπνησε το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σουσαμιού

20:55 8/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξύπνησε το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του σουσαμιού στην Ροδόπη και στην περιφέρεια γενικότερα.
Αυτό αποτυπώθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια σουσαμιού, που πραγματοποίησε η Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ(ΤΟΡΑ), μετά από πρωτοβουλία του πάντα ενεργού Πολίτη-Γεωπόνου,-πρωην Δ/ντη ΕΛΓΟ Δήμητρα Κομοτηνής- Κώστα Μπούντα να παρουσιάσει σχετική ομιλία, ο πρώην Δ/ντης ΕΛΓΟ Δήμητρα, Αβράαμ Νικολαΐδης, στο ΕΒΕΡ.

Οι ερωτήσεις των παρευρισκομένων παραγωγών σουσαμιού από Ροδόπη, Έβρο και των εν δυνάμει παραγωγών, απέδειξαν πως κέντρισε το ενδιαφέρον για καλλιέργεια

του συγκεκριμένου ελαιούχου φυτού, καθώς παράγει βρώσιμο λάδι-σησαμέλαιο-το οποίο δεν ταγγίζει.
Οι ερωτήσεις αφορούσαν τους τρόπους συγκομιδής και κυρίως τις ρυθμίσεις στη μηχανή συλλογής-κομπίνα- στην οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί το μαχαίρι της ελαιοκράμβης. Επίσης οι τιμές πώλησης του προϊόντος και η διάθεση κυριάρχησαν ως ερωτήματα βασικά για την επανεκκίνηση της καλλιέργειας του σουσαμιού.
Όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης στα 2 ευρώ κυμαίνεται η τιμή πώλησης του σουσαμιού, τιμή ικανοποιητική για τους παραγωγούς ,οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο της σύστασης ομάδας παραγωγών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς, ως προς την ποσότητα, ποιότητα, προδιαγραφές που θα πρέπει να είναι σταθερές.
Τα βασικά που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι πως στις Βόρειες χώρες της Ευρώπης δεν μπορεί να παραχθεί. Οι συγκεκριμένες χώρες αλλά και η Ελλάδα κάνουν εισαγωγές από Ινδία, Σουδάν, Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα κάνει εισαγωγές που αγγίζουν τους 40.000 τόνους.
Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να επανακκινήσει το σουσάμι και να είναι κι αυτή ανάμεσα στις χώρες που θα μπορεί να κάνει και εξαγωγή του προϊόντος στις Βόρειες χώρες της Ευρώπης.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καλλιεργούνται περί τα 6.000 στρέμματα και το κόστος παραγωγής του σουσαμιού αγγίζει τα 80 ευρώ το στρέμμα, -το βαμβάκι ξεπερνά τα 120 ευρώ.στρέμμα-θέλει θερμά κλίματα για τη σπορά, όπου η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι το πρωΐ στους 21ο βαθμούς Κελσίου, 2-3 ποτίσματα και 2-3 ραντίσματα. Καλή παρατηρητικότητα για προσβολή ασθενειών, ειδικά ένα σκουλήκι που κάνει πολλή ζημιά η αντιγκάστρα.
Στην Ροδόπη, όπου παλιά καλλιεργούνταν το σουσάμι –όπως και τα όσπρια-υπήρχαν και ταχινοποιεία, αλλά και τόποι επεξεργασίας του σουσαμιού-σ.σ. γιαχανέδες-, ωστόσο εγκαταλείφθηκε λόγω δύσκολης χειρωνακτικής εργασίας.
Ωστόσο τα παράγωγα του σουσαμιού εξακολουθούν να παραμένουν στην αγορά και η Κομοτηνή να αποτελεί ως πόλη σήμα κατατεθέν για το ταχίνι, το χαλβά, το παστέλι…Όμως αν ρωτήσει κάποιος τις μικρές αυτές βιοτεχνίες από πού αγοράζουν την πρώτη ύλη που επεξεργάζονται, καθώς δεν την αναγράφουν, αυτή θα είναι ή Τουρκία, ή Ινδία, όπου πριν από αρκετά χρόνια κατασχέθηκε παρτίδα σουσαμιού, λόγω ανεύρεσης σαλμονέλας…
Θα μπορούσε ωστόσο η Κομοτηνή να δημιουργήσει ένα δικό της προϊόν –το δικό της μπραντ – στο σουσάμι με καθετοποιημένη την καλλιέργεια-παραγωγή-μεταποίηση-τυποποίηση και τη δική της σφραγίδα ποιότητας; Θα μπορούσε αρκεί να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των επαγγελματιών της αγοράς και των παραγωγών σουσαμιού.
Τι λέτε δεν είναι ώρα να ξεκινήσουμε πρώτα από τη μεταρρύθμιση της νοοτροπίας μας ξεκινώντας την συνεργασία και τη συνεννόηση, μεταξύ των παραγωγών-επαγγελματιών-πολιτών και στοχεύοντας στην επάρκεια καταρχήν των προϊόντων και στην στήριξη της τοπικής οικονομίας, αξιοποιώντας τον πλούτο της περιοχής μας και γενικά της Χώρας μας και συνδυάζοντάς τον με τον Τουρισμό;

Keywords
Τυχαία Θέματα