Συμμαχία αντίπαλων ειδησεογραφικών οργανισμών στη Νορβηγία για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων

10:43 6/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Venders Gang και η Dagbladet, οι δύο μεγαλύτερες εφημερίδες της Νορβηγίας και ο Νορβηγικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας (NRK), ένωσαν πρόσφατα τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το Faktisk, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση δημοσιογράφων, αρχισυντακτών, fact checkers και προγραμματιστών με σκοπό να ελέγχουν και να επαληθεύουν τις ειδήσεις που κυκλοφορούν σε πλατφόρμες όπως είναι το Facebook.

Ένας από τους χρηματοδότες της πρωτοβουλίας αυτής είναι

και το νορβηγικό ίδρυμα Fritt Ord, που ασχολείται με θέματα σχετικά με την ελευθερία του λόγου και το οποίο χορήγησε στην ομάδα 8 εκατομμύρια δολάρια.

Το Faktisk αποφάσισε να παρακάμψει τα εργαλεία επαλήθευσης που προτείνει το Facebook και να δημιουργήσει το δικό του πρόγραμμα CMS (Content Management System) που θα είναι open source και θα επιτρέπει απεριόριστη πρόσβαση για την επαναχρησιμοποίηση και την κατανομή του περιεχομένου του. Επίσης, σκοπεύει να αναπτύξει και εργαλεία αυτοματοποίησης ελέγχου των ειδήσεων και ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με την IBM.

Δύο από τους λόγους που δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα είναι οι επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου καθώς και η κρίση της εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με άρθρο του Poynter σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, μόνο το 42% των πολιτών εμπιστεύεται τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Επιπλέον, τα ακροδεξιά κόμματα χρησιμοποιούν τον όρο «ψευδείς ειδήσεις», όπως άλλωστε και στην Αμερική, για να δυσφημήσουν τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εξαιτίας αυτής της δυσπιστίας, αρχικά υπήρξαν αρκετά αρνητικά σχόλια από μια μερίδα των πολιτών, όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία.

H ομάδα Faktisk αναμένεται να ξεκινήσει να δουλεύει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα