Κίνδυνος μετακύλισης του roaming στις εγχώριες χρεώσεις

Σίγουρα υποστηρίζουμε την κατάργηση των τελών περιαγωγής (roaming), εφόσον αυτό θα ανακουφίσει οικονομικά τους καταναλωτές. Για εμάς, είναι ξεκάθαρο πως οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο αποτελούν δημόσια κοινωνικά αγαθά, στα οποία πρέπει όλοι να έχουμε ισότιμη πρόσβαση.

Ωστόσο, η πρόταση που έχουμε ενώπιόν μας εμπερικλείει πολλούς κινδύνους.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως εν τέλει δεν θα πληρώσουν το κόστος οι ντόπιοι. Είναι βέβαιο πως προκειμένου να επιβιώσουν οι εγχώριοι πάροχοι, θα μετακυλήσουν το κόστους στους καταναλωτές, αυξάνοντας τις εγχώριες χρεώσεις". Αυτά τόνισε χθες

βράδυ ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στην παρουσία και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, A. Ansip. Θέμα της συζήτησης ήταν η έκθεση για τους κανόνες για τις αγορές περιαγωγής (roaming).

Μιλώντας ως συντονιστής στα θέματα ενέργειας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η πρόταση δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια για αποκατάσταση της ανισορροπίας που θα δημιουργηθεί λόγω του διαφορετικού αριθμού τουριστών που δέχεται η κάθε χώρα. Έτσι, εξήγησε, οι χώρες του Νότου που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα τουριστών θα επιφορτιστούν ένα τεράστιο κόστος, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι εγχώριοι πάροχοι.

Ο κος Συλικιώτης τόνισε πως ιδιαίτερο πλήγμα θα δεχτούν οι χώρες με μικρή αγορά, όπως για παράδειγμα η Κύπρος. Όπως επισήμανε, το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι τοπικές εταιρείες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, θα είναι δυσβάστακτο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Κατέληξε, λοιπόν, πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, δεν θα στηρίξει μια πρόταση, η οποία είναι ξεκάθαρο πως θα εξυπηρετήσει πλήρως συγκεκριμένα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, κα. Miapetra Kumpula-Natri, ζήτησε να παρέμβει στη συζήτηση για να ρωτήσει τον κ. Συλικιώτη τι θα μπορούσε να προτείνει ως λύση ώστε να καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής (roaming) χωρίς να επιφορτιστούν οι ντόπιοι το κόστος.

Ο κος Συλικιώτης εξήγησε πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί από την ΕΕ ένα Ταμείο στήριξης των μικρών κρατών, ώστε να διασφαλιστεί μια ισορροπία μέσω της πρόνοιας για οικονομική στήριξη των μικρών κρατών. Όπως εξήγησε, με αυτή την πρόνοια, οι εγχώριοι πάροχοι δεν θα καταρρεύσουν αλλά ούτε και θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους ντόπιους αυξάνοντας τις εγχώριες χρεώσεις.

Γραφείο Eυρωβουλευτή

Follow on twitter@sylikiotis

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα