Στο έλεος του χιονιά σχεδόν όλη η χώρα (video)

12:56 11/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το σκηνικό του καιρού όχι μόνο δεν φαίνεται να καλυτερεύει, αλλά αντιθέτως αναμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα περιλαμβάνει πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές, ενώ παράλληλα θα κάνουν την εμφάνισή τους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση του καιρού.

Σε κλοιό προβλημάτων η χώρα λόγω του χιονιά, ενώ νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται σήμερα από τα δυτικά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν και οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου

και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, καθώς και ο Έβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης.

Η χιονοθύελλα σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σαμοθράκη, κατέστησε ιδιαίτερα δύσκολο, το έργο του αποχιονισμού, ενώ στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, είναι απροσπέλαστο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Με ανακοίνωση του Εφετείου Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή, γίνεται γνωστό ότι αναβάλλονται για σήμερα όλες οι δίκες στα δικαστήρια της πόλης λόγω του επικρατούντος ψύχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση αυτή αφορά και όλα τα δικαστήρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Εφετείου, δηλαδή τα δικαστήρια στην περιοχή από τη Δράμα μέχρι και την Ορεστιάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, τα προβλήματα ήταν πολλά καθώς οι αλατιέρες δεν κατάφεραν να βγουν στους δρόμους της πόλης με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις ακόμη και στο κέντρο της πόλης να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Σήμερα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία αλλά και τα εμπορικά καταστήματα ενώ αναστέλλονται οι λειτουργίες τόσο των πολιτικών όσο και των ποινικών δικαστηρίων λόγω της δυσκολίας στις μετακινήσεις.

Δεν θα λειτουργήσουν το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ.

Μόνο περίπου 130 από τα 500 λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, λόγω της κακοκαιρίας.

Προβλήματα και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η κακοκαιρία των τελευταίων 24ώρων, καθώς οι δυσλειτουργίες λόγω του χιονιά ήρθαν να προστεθούν σε εκείνες που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας. Ως αποτέλεσμα και παρότι το συμβατικό λιμάνι λειτουργεί κανονικά, η λειτουργία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) έχει «παγώσει» από χτες, με αποτέλεσμα αρκετά πλοία μεταφοράς κοντέινερς να βρίσκονται σε αναμονή στον Θερμαϊκό Κόλπο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ

Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, λόγω του παγετού, των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Aθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ) αποφάσισε η τροχαία.

Συγκεκριμένα, από σήμερα έως την Πέμπτη στις 9 το πρωί, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Πιερίας και Ημαθίας, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών / Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.) από το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου) έως 393,3ο χιλιόμετρο (προ διοδίων Πυργετού Λαρίσης) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

-Στην είσοδο από την Εγνατία Οδό στην Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα μέσω Κόμβο Κλειδίου

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Βέροιας / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας.

Στον Βόλο, λόγω του χιονιά, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές με την υδροδότηση στην ευρύτερη περιοχή. Η θερμοκρασία βρίσκεται καθηλωμένη στους -4 βαθμούς, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει το σύστημα ύδρευσης της πόλης και να υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο υδροδοτικό σύστημα της ΔΕΥΑΜΒ.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η Θεσσαλία

Λευκό το τοπίο και στη Θεσσαλία, όπου και σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε όλη την περιφέρεια καθώς χιονίζει από το πρωί. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της δημοτικής Αρχής του δήμου Καρδίτσας, όλα τα σχολεία του δήμου Καρδίτσας θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε από τα ξημερώματα και είναι σε εξέλιξη στη Λάρισα, με τη θερμοκρασία να έχει κατρακυλήσει στους -7 βαθμούς.

Το χιόνι έχει καλύψει πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκ. Η μετακίνηση είναι πολύ δύσκολη, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη.

Όπως λένε οι κάτοικοι, η πόλη και ολόκληρη η Θεσσαλία είναι στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος κακοκαιρίας, με τη Λάρισα ειδικά σήμερα, να βιώνει έναν «ιστορικό χιονιά». Λόγω του χιονιά, οι έμποροι αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους.

To αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος», έδεσε σήμερα στη Μυτιλήνη, για να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κακοκαιρία.

Στο αρματαγωγό πλοίο πρόκειται να φιλοξενηθούν περί τους 500 πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η επιβίβαση όσων θα φιλοξενηθούν στο πλοίο αναμένεται να ξεκινήσει τις απογευματινές ώρες.

Μέχρι στιγμής, 75 πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Μόριας έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία.

Η στέγη του θεάτρου-κόσμημα του ιστορικού Αναγνωστηρίου Αγιάσου κατέρρευσε από το βάρος του χιονιού.

Καλώδια, σωλήνες εξαερισμού, σοβάδες, γυψοσανίδες, μεταλλικά ικριώματα, όλα έγιναν μια άμορφη μάζα.

Κομμάτια της σκεπής και του εξοπλισμού της συνεχίζουν να αποκολλούνται και να πέφτουν στην πλατεία του θεάτρου.

Κύμη Ευβοίας: Ο Ερυθρός Σταυρός απεγκλωβίζει ανθρώπους και μοιράζει τροφή και νερό

Αγώνας δρόμου για να ανοίξει το οδικό δίκτυο στην Κύμη Ευβοίας και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τον Ερυθρό Σταυρό να συνδράμει μοιράζοντας τροφή και νερό στους εγκλωβισμένους κατοίκους.

Χωρίς νερό και ηλεκτρικό και η Σκόπελος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σκοπέλου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωινή Ζώνη», το νησί δεν έχει νερό και ηλεκτρικό ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένες οικογένειες σε αγροικίες.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Τονίζεται, ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις σε περιοχές όπου έχει ήδη συσσωρευθεί μεγάλος όγκος χιονιού με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρών. Ενδεικτικά, αναφέρεται η Εύβοια, οι Σποράδες και τα ημιορεινά τμήματα της Πελοποννήσου.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιονοστιβάδα τα προβλήματα σε Αλόννησο και Σκόπελο

Καβάλα: Σε έκτακτη ανάγκη ο Δήμος Καβάλας λόγω κακοκαιρίας….

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στις Π. Ε. Μαγνησίας, Λάρισας και Τρικάλων

Κέρκυρα: Κλειστά σχολεία, προβλήματα από τη χιονόπτωση

Κομοτηνή:Κλειστά τα σχολεία σε Ροδόπη και Ξάνθη

Στα λευκά ορεινά… πεδινά και παραλίες!

Λέσβος: Κατέρρευσε η στέγη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Κατάληψη του πλοίου της Blue Star «Πάτμος»

Καρδίτσα: Κλειστά τα σχολεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Βόλος: Οι εθελοντές σώζουν ζωές

Keywords
Τυχαία Θέματα