Στην τελική ευθεία τα προαπαιτούμενα – Εμμένει το ΔΝΤ στην αναδιάρθρωση του χρέους

18:50 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων, ενόψει του Eurogroup, της ερχόμενης Δευτέρας. Την ίδια ώρα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ανοίγει εκ νέου με το ΔΝΤ, να τάσσεται υπέρ της ελληνικής θέσης για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Αισιοδοξία ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων

και την Δευτέρα το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης, των 2,8 δισ. επικρατεί στην κυβέρνηση.

Παρουσιάζοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης και τους στόχους που έχει για το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει επισήμως τις επόμενες μέρες και στόχος, όπως είπε, είναι εντός του 2016 να έχει κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Όπως επεσήμανε το νομοσχέδιο για την Πολιτική Αεροπορία, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε με την διαδικασία του κατεπείγοντος είναι το τελευταίο από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των τελευταίων προαπαιτουμένων τελεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις εκπρόσωπο, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

«Μόλις οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα προχωρήσουμε στην αξιολόγησή τους που είναι απαραίτητη για να λάβει το Eurogroup και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) την απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Bloomberg, έκανε λόγο για βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

«Από τον Αύγουστο έχουμε επιστρέψει σε μια συνεργατική φάση», δήλωσε προσθέτοντας πως έχουν ήδη εκταμιευτεί δόσεις από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης καθώς η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τους όρους που έχουν τεθεί.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το ζήτημα του χρέους που είναι συνυφασμένο με την ολοκλήρωση και της αξιολόγησης.

Ο κ. Ρεγκλινγκ, αναφερόμενος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, υπενθύμισε πως υπήρξε μια έντονη συζήτηση φέτος στο Eurogroup και πως οι 19 υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία με το ΔΝΤ ότι θα εργαστούν άμεσα για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, «κάτι το οποίο ήδη κάνουμε στον ESM, κυρίως για να μειώσουμε τα επιτόκια για το μέλλον, και αργότερα θα εξετάσουμε πόση επιπλέον ελάφρυνση χρέους χρειάζεται πραγματικά».

«Πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελλάδα διαφέρει από άλλες χώρες με τις οποίες συναλλάσσεται το ΔΝΤ στον κόσμο. Το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα πολύ καλό πλαίσιο. Όμως στην Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί, διότι εκεί βρισκόμαστε εμείς του ESM».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του πάντως στέλνει σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν άμεσα σε απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά και να χαμηλώσουν τον πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να λάβουν γρήγορα αποφάσεις.

Το στέλεχος του ΔΝΤ Victor Gaspar, παρουσιάζοντας την Έκθεση Fiscal Monitor, επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδος σε μία σημαντική αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της χώρας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στην πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι ρεαλιστικοί στόχοι, όπως είπε, προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για μία αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος.

Στην έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ όχι μόνο δεν βλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που καλείται να πετύχει η Αθήνα από το 2018 και για αρκετά χρόνια μετά, αλλά προβλέπει ότι σε καμία χρονιά έως το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα περάσει το 1,6% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά μεταθέτουν την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους για μετά το 2019.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 183,4% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 184,7% τόσο το 2017, όσο και το 2018. Θα υποχωρήσει στο 178,5% το 2019 και θα μειωθεί στο 169,2% το 2021.

Κατά το ΔΝΤ, ο στόχος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,63%) δεν θα πιαστεί φέτος (πιστεύει ότι θα κλείσει στο 0,1% του ΑΕΠ), ούτε το 2017 (παρά την ισχυρή ανάπτυξη), καθώς θα «κολλήσει» στο 0,7% του ΑΕΠ (στόχος 1,75%). Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι 1,6% για κάθε χρονιά της τριετίας 2018-2020 και 1,5% για το 2021.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:

Κομισιόν: To χρέος έχει τεθεί σε πλαίσιο από την Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα κάνει πρόοδο αλλά είναι η πιο δύσκολη περίπτωση

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ φέτος και 0,7% το 2017 βλέπει το ΔΝΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα