Στην Επίδαυρο. Θέατρο και… παραλίες

10:06 27/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κανένας ταξιδιωτικός οδηγός δεν μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα που νιώθεις ανακαλύπτοντας την ομορφιά της Επιδαύρου. Η γαλήνια φύση και η θάλασσα τέρπουν ανά τους αιώνες τους επισκέπτες της. Εκτός από τo πολύ σπουδαίο αρχαίο θέατρό της, η Επίδαυρος διαθέτει και παραλίες, γραφικά χωριά, αξιοθέατα… Μπορεί κάλλιστα δηλαδή να αποτελέσει έναν από τους καλοκαιρινούς σας προορισμούς.

Παραλία «Αλιότου» – Επίδαυρος

Στην αρχαιότητα ήταν τόπος κάθαρσης και θεραπείας σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον. Ήταν ο ιερός τόπος του θεού Ασκληπιού. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί από εκείνη την εποχή

είναι αμέτρητοι, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το μικρό θέατρο, τα αρχαία μυκηναϊκά μνημεία, η βυθισμένη αρχαία πόλη, τα θεραπευτήρια. Ένα κέντρο του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού πνεύματος.

Η Αρχαία Επίδαυρος βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νομού Αργολίδος, στις ακτές του κόλπου της Επιδαύρου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης, στους πρόποδες των βουνών Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός.

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι το 340 π.Χ. ο Αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε σε μια χαράδρα το θέατρο της Επιδαύρου. Είναι το ωραιότερο και το πιο καλοδιατηρημένο από όλα τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, με θαυμάσια ακουστική.
Ο Ιούλιος είναι ένας σημαντικός μήνας, καθώς, εκτός από τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, αρχίζουν και οι μουσικές εκδηλώσεις στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Παράλληλα στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου πραγματοποιείται η Γιορτή του Αγροτουρισμού, με την παρουσίαση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Εκτός όμως από τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, η Επίδαυρος διαθέτει και παραλίες, γραφικά χωριά, αξιοθέατα και μπορεί να αποτελέσει έναν από τους καλοκαιρινούς σας προορισμούς.

Παραλία Καλαμάκι – Επίδαυρος

Η Παλαιά και η Νέα Επίδαυρος και το πλησιέστερο στο αρχαίο θέατρο χωριό, το Λυγουριό, αποτελούν τη βάση για τη διαμονή σας. Στο Λυγουριό υπάρχουν όλες οι βασικές τουριστικές υποδομές, ενώ το πιο τουριστικό μέρος στην περιοχή είναι η Παλαιά Επίδαυρος, με τη γραφική προκυμαία της, που απέχει 10 χλμ. από το θέατρο. Η Νέα Επίδαυρος, που απέχει 20 χλμ., ενδείκνυται για να κάνετε μπάνιο.

Στην περιοχή υπάρχουν όμορφες ακτές με καταγάλανη θάλασσα και αμμώδεις ή με βότσαλα παραλίες. Μία απ’ αυτές είναι το Γιαλάσι, 2 χλμ. από το λιμάνι της αρχαίας Επιδαύρου, με άσπρο βότσαλο. Πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται η παραλία της Βαγωνιάς και, αν ακολουθήσετε το μονοπάτι μέσα από το πευκοδάσος, φτάνετε στο Καλαμάκι. Άλλες όμορφες παραλίες είναι του οικισμού Σπηλιά και το Νησί.

Αν απομακρυνθείτε λίγο από την Επίδαυρο, στρίβοντας αριστερά στο αρχαίο θέατρο και ακολουθώντας τον δρόμο που περνά μέσα από το χωριό Αδάμι, θα βρεθείτε στην Κάντια, με τα πολύχρωμα βότσαλα και τα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.

Η Πολεμάρχα βρίσκεται στην Αρχαία Επίδαυρο και στην ουσία είναι δύο υπέροχες ακρογιαλιές μη οργανωμένες που σκιάζονται από ένα πυκνό πευκοδάσος.

Η Αλιότου, στη Νέα Επίδαυρο, έχει βότσαλα και βαθιά νερά.

Παραλία «Γιαλάσι» – Επίδαυρος

Η χερσόνησος που διχοτομεί την παραλία της Επιδαύρου, το Νησί, είναι ιδανική για έναν όμορφο περίπατο, ιδιαίτερα όταν πέφτει ο ήλιος. Θα θαυμάσετε και απομεινάρια της ακρόπολης και των ρωμαϊκών τειχών, τα ερείπια παλατιού και σπιτιών, στύλους δωρικού ναού, μυκηναϊκούς τάφους και φυσικά το Μικρό Αρχαίο Θέατρο.

Οι λάτρεις της αρχαίας ιστορίας έχουν να ξοδέψουν ατελείωτες ώρες στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται το θέατρο και το Μουσείο Αρχαίας Επιδαύρου. Επίσης στο Ασκληπιείο, 2,5 χλμ. περίπου ΝΑ του Λιγουριού, στην περιοχή Γερό και στην Ακρόπολη της Βασσάς. Για τους φυσιολάτρες, υπάρχει το καταπράσινο φαράγγι του Βόθυλα, κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Στο Λυγουριό θα επισκεφτείτε την πλακόστρωτη πλατεία του με τα παραδοσιακά καφενεία, τα μαγαζάκια και τις συμπαθητικές ταβέρνες του.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στρίβετε στην έξοδο προς Επίδαυρο. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 136 χλμ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αργολίδας που έχουν τακτικά δρομολόγια από την Αθήνα για Επίδαυρο και Ναύπλιο.

Από τον Ιούλιο εκτελούνται και δρομολόγια ferry boat από το λιμάνι του Πειραιά, κυρίως γι’ αυτούς που θέλουν να παρακολουθήσουν παραστάσεις του φεστιβάλ.

Πολεμάρχα – Επίδαυρος

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Το Κάστρο της Νέας Επιδαύρου και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, του 11ου αιώνα, που βρίσκεται μέσα σε αυτό.Το μνημείο για την Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, στην πλατεία της Νέας Επιδαύρου, που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 1821 στην Πιάδα.Τη Μονή Αγνούντος, του 11ου αιώνα, σε απόσταση 2 χλμ., στον δρόμο από τη Νέα Επίδαυρο προς τα Ίσθμια. Τη Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, του 15ου αιώνα, πηγαίνοντας προς τη Δήμαινα.Τα τείχη της αρχαίας Λήσσας, τη Μυκηναϊκή γέφυρα, την αρχαία Πυραμίδα και το αρχαίο περιπατητικό μονοπάτι του ιερού του Ασκληπιού προς Λυγουριό και Επίδαυρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα