Στα δικαστήρια για το… twitter ο πρόεδρος Τραμπ

11:33 12/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες της νίκης του Ντόνλαντ Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου ήταν η άμεση δραστηριοποίησή του στο twitter. Χάρη σε αυτήν την πλατφόρμα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπόρεσε να απευθυνθεί σε συγκεκριμένα τμήματα του εκλογικού σώματος παρακάμπτοντας τα παραδοσιακά media, αλλά και τους δεδομένους τηλεθεατές και ακροατές τους. Διάφοροι ακαδημαϊκοί

αναλύουν την ακριβή επιρροή των tweets του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο για να απευθύνεται στους Αμερικανούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χρησιμοποιεί τον επίσημο λογαριασμό του Αμερικανού προέδρου, τον οποίο «κληρονόμησε» από τον Μπαράκ Ομπάμα. Αντιθέτως, αναρτά τα tweets του στον προσωπικό του λογαριασμό, στον οποίο, ασφαλώς, δέχεται και τις σχετικές απαντήσεις. Οι αναρτήσεις του είναι ικανές να καθορίσουν την αμερικανική πολιτική και τον δημόσιο διάλογο, με τις αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, να προέρχονται τόσο από μεμονωμένους πολίτες, όσο και από οργανισμούς. Ο πρόεδρος Τραμπ, όμως, ο οποίος αγαπά εξαιρετικά το twitter, δεν καλοδέχεται τα αρνητικά σχόλια σε αυτό, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» αρκετούς από τους επικριτές του, στερώντας του το δικαίωμα να βλέπουν τις αναρτήσεις του και να απαντούν σε αυτές.

Το πρόβλημα για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι ότι η σχετική απαγόρευση πρόσβασης στις αναρτήσεις του φαίνεται να προσκρούει τόσο στην πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος σχετικά με την ελευθερία έκφρασης, όσο και στον νόμο περί των προεδρικών αρχείων, ο οποίος απαιτεί την δημοσιοποίησή τους. Εκπρόσωποι της ίδιας της κυβέρνησης Τραμπ έχουν χαρακτηρίσει τα tweets του «επίσημες δηλώσεις» του προέδρου, γεγονός που έδωσε αφορμή στο Ινστιτούτο Πρώτης Τροπολογίας Knight, στο πανεπιστήμιο Columbia, να καταθέσει αγωγή εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και μελών της κυβέρνησής του, ανάμεσα στα οποία και ο εκπρόσωπος Τύπου, Σον Σπάισερ. Στο πλευρό του Ινστιτούτου συνυπογράφουν την αγωγή ιδιώτες, τους οποίους απέκλεισε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά από επικριτικά τους σχόλια.

Βεβαίως, παρ’ότι πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αγωγή διαθέτει νομική βάση, η αλήθεια είναι πως το blocking του Αμερικανού προέδρου δεν έχει σημαντικό αποτέλεσμα: Τα tweets του καλύπτονται εκτενώς από τον αμερικανικό, αλλά και τον διεθνή Τύπο, ενώ ακόμα και χωρίς την ειδησεογραφική κάλυψη, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα και αν τον έχει αποκλείσει. Ως εκ τούτου, πολλοί εκτιμούν δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ουσιαστικός αποκλεισμός από κάποια πληροφορία. Την ίδια ώρα, όμως, ιστορικό παρόμοιων αποφάσεων δείχνει να ευνοεί την μήνυση εναντίον του προέδρου Τραμπ, σε ένα πεδίο, μάλιστα, το οποίο έχει δείξει πως αντιμετωπίζει ως πολύ προσφιλές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα