Στη φυλακή το αδίστακτο κύκλωμα των «μαϊμού» τροχαίων

10:52 12/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη φυλακή οδηγήθηκαν τα βασικά μέλη του αδίστακτου κυκλώματος, που αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή από ηλικιωμένους ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη και γειτονικές περιοχές, με τη μέθοδο των «μαϊμού» τροχαίων ατυχημάτων.
Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τιμώρησε με συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών τους δύο «εγκεφάλους» του πολυμελούς κυκλώματος.

Πρόκειται για δύο Βούλγαρους, (ο ένας διαθέτει και κυπριακή υπηκοότητα), που διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση από την πατρίδα τους, αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν τα 1,2 εκ. ευρώ, όπως επίσης χρυσές λίρες και κοσμήματα.
Για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα καταδικάστηκαν δύο συμπατριώτες τους κι ένας Έλληνας, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 ετών στον καθένα. Όλοι επέστρεψαν στις φυλακές, όπου και παρέμεναν μετά τη σύλληψη και προφυλάκισή τους πέρυσι το Μάρτιο.
Στο εδώλιο κάθισαν άλλα έξι άτομα που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην υπόθεση αλλά αθωώθηκαν.
Τη δράση του κυκλώματος περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τα δεκάδες ανυποψίαστα θύματα -στη συντριπτική τους πλειονότητα ηλικιωμένοι- στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν, οι δράστες τους τηλεφωνούσαν και προσποιούμενοι τους γιατρούς, τους αστυνομικούς ή τους δικηγόρους, απαιτούσαν διάφορα χρηματικά ποσά, λέγοντας ότι τα παιδιά τους ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα και πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή να αποφύγουν δήθεν ποινικές συνέπειες ως υπαίτιοι τροχαίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία ακουγόταν στο βάθος μία φωνή, που έμοιαζε με αυτή των παιδιών τους, που άλλοτε τους προέτρεπε «κάνε αυτό που σου λένε», άλλοτε καλούσε σε βοήθεια κλπ.
«Άκουγα μία σπαρακτική φωνή που έμοιαζε με του παιδιού μου και καλούσε σε βοήθεια. Μου είπαν ότι χτύπησε σε τροχαίο και είναι στο νοσοκομείο. Εκείνη την ώρα έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Τι να έκανα; Ζήτησαν 8.000 ευρώ, είχα τα μισά. Λίγο αργότερα πέρασε ένας κύριος και τα εισέπραξε», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια ηλικιωμένης, που έπεσε θύμα της σπείρας.
Αφού έπειθαν τους ηλικιωμένους, συνεργοί τους μετέβαιναν στα σπίτια και εισέπρατταν χρήματα ή χρυσαφικά. Οι περισσότεροι εκ των μαρτύρων αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Έλληνα τον άνθρωπο που εκτελούσε χρέη «εισπράκτορα».
Εκτός από τις διαπιστωμένες περιπτώσεις απάτης, ο αριθμός των οποίων προσέγγιζε τις 100, το ίδιο κύκλωμα επιχείρησε ανεπιτυχώς να εξαπατήσει δεκάδες άλλα θύματα σε Θεσσαλονίκη και όμορους νομούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα