Σουηδία: 39χρονος από το Ουζμπεκιστάν ο δράστης-Βρέθηκε ύποπτη συσκευή

19:56 8/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας 39χρονος Ουζμπέκος που ζει στη Σουηδία και φέρεται ως υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους είναι -όπως όλα δείχνουν- ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Στοκχόλμη, με τραγικό απολογισμό 4 νεκρούς και 15 τραυματίες. Μέσα στο φορτηγό με το οποίο ο δράστης σκόρπισε το θάνατο βρέθηκε μια συσκευή στη θέση του οδηγού, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

Ο άνδρας, που ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Σουηδίας ως ένα περιθωριακό πρόσωπο χωρίς σαφείς διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις, θεωρείται ύποπτος ότι παρέσυρε πεζούς σε έναν πολυσύχναστο

εμπορικό δρόμο προτού καταλήξει με το βαρύ όχημα στην είσοδο ενός εμπορικού κέντρου.

«Τίποτα δεν υποδεικνύει ότι κρατάμε λάθος πρόσωπο, αντιθέτως, οι υποψίες έχουν ενισχυθεί σε βάρος του καθώς η έρευνα συνεχίζεται» δήλωσε ο Νταν Ελίασον, αρχηγός της αστυνομίας της Σουηδίας, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.
Ο άνδρας φαίνεται πως έδρασε μόνος, ωστόσο «δεν μπορούμε προς το παρόν να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εμπλοκής περισσότερων προσώπων» επισήμανε ο ίδιος.

«Λάβαμε στοιχεία πέρυσι από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δεν βρήκαμε κάποια σχέση με εξτρεμιστικούς κύκλους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Sapo Άντερς Τονρμπεργκ.
Επιπλέον, ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της χώρας συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες ομοιότητες» με την επίθεση του περασμένου μήνα στο Λονδίνο.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στη Σουηδία.

Η αστυνομία γνωστοποίησε εξάλλου ότι βρέθηκε μια ύποπτη συσκευή εντός του οχήματος, όμως δεν γνωρίζει έως αυτή τη στιγμή εάν πρόκειται για έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.
«Βρήκαμε κάτι στο φορτηγό, στη θέση του οδηγού, μια τεχνική συσκευή, η οποία δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Τη στιγμή αυτή, δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για βόμβα ή για κάποιο άλλο κρίσιμο υλικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας Νταν Έλιασον. Αν η έρευνα δείξει ότι πρόκειται για βόμβα, τότε επιβεβαιώνεται ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη.
«Αυτό (το εύρημα) διαφοροποιεί αυτή την επίθεση από αυτές με τις οποίες την συγκρίνουμε. Αυτές στο Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Νίκαια, γιατί εκεί είχαμε έναν δράστη σε ένα φορτηγό. Εδώ έχουμε ένα δράστη σε ένα φορτηγό με εκρηκτικά«, επισημαίνει ο Έλιασον.

Ο φερόμενος ως δράστης εντοπίστηκε τα ξημερώματα σε δασώδη περιοχή στο βόρειο προάστιο Μάρστα της Στοκχόλμης. Η αστυνομία φέρεται να έλαβε πληροφορίες για την τοποθεσία, από άτομο που τον αναγνώρισε.

Η σουηδική αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα από το απόγευμα της Παρασκευής φωτογραφίες του άνδρα που φέρεται να έκλεψε το φορτηγό και να πραγματοποίησε την επίθεση. Οι αρχές επιβεβαιώνουν ότι είχε βρεθεί στο ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο το όνομά του να εμπλέκεται σε συγκεκριμένη έρευνα.

Ο 39χρονος Ουζμπέκος -σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης- είχε στο λαπτοπ του υλικό προπαγάνδας του ISIS, ενώ εξέφραζε συχνά τη συμπάθειά του για την οργάνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία, δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη τα θύματα της επίθεσης στο κέντρο της Στοκχόλμης, ενώ αναφέρουν ότι 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, παραμένουν υπό νοσηλεία. Επίσης, δύο ενήλικοι έχουν μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι πρωτοφανείς εικόνες χάους και τρόμου στην ήσυχη Στοκχόλμη έχουν συγκλονίσει τους Σουηδούς. Τα βίντεο και φωτογραφίες που «ανεβαίνουν» στα social είναι συγκλονιστικά.

Video from yesterday's terror attack in #Stockholm
Horrible. This is a prime area in downtown I am told. pic.twitter.com/zqhy0BAulG

— Bassem (@BBassem7) April 8, 2017

Οι αρχές της Στοκχόλμης, ανέφεραν ότι 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, παραμένουν υπό νοσηλεία. Δύο ενήλικοι έχουν μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Εκατοντάδες άνθρωποι άφηναν από το πρωί λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια κυμάτιζαν μεσίστιες.

Το σημείο της τραγωδίας επισκέφθηκε νωρίς το πρωί εμφανώς συγκινημένη η πριγκίπισα της Σουηδίας Βικτώρια με το σύζυγό της.

Η Σουηδία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ανεπτυγμένες στην περιοχή, με τον φόβο νέων επιθέσεων.

Πηγή-Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Σουηδία: Στα χέρια των αρχών ο δράστης της Στοκχόλμης (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα