Συγκίνηση και δέος στο «Δρόμο Θυσίας» στο οχυρό Ιστίμπεη

19:07 8/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ήταν ένας αγώνας διαφορετικός και πιο ξεχωριστός από τους άλλους. Ένας αγώνας που πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά μέρη της χώρας μας, στο οχυρό Ιστίμπεη όπου 200 δρομείς από ολόκληρη την Ελλάδα απέτισαν φόρο τιμής στους μαχητές των οχυρών.

Εκεί ψηλά σε υψόμετρο 1339 μέτρων που όπως αναγράφει η επιγραφή στο μνημείο των πεσόντων «Εδώ η υπεροψία του δυνατού εκάμθη από τη δύναμιν του δικαίου και της πίστεως». Τον ορεινό αγώνα δρόμου 14 χλμ

με την ονομασία «Δρόμος Θυσίας» διοργάνωσε το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη με αφορμή την 76η Επέτειο από την «Μάχη των Οχυρών» με την υποστήριξη του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας με τους άνδρες που φοράνε τη στολή των μαχητών του Οχυρού στο μνημείο πεσόντων.

Την εκκίνηση του αγώνα έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ενώ η διαδρομή ήταν από το οχυρό Ιστίμπεη στο οχυρό «Ποποτλίβιτσα» (Παπαδοπούλα) κατά μήκος του παλιού Βουλγάρικου και Ελληνικού παρατηρητήριου, σε απόσταση αναπνοής από την γραμμή των συνόρων, από τη «Βουλγαρόβρυση», το μονοπάτι για το ΕΦ Ρουπέσκου, στο λεγόμενο «λαιμό» στη «Παπαδοπούλα» κι επιστροφή από την «Ποποτλίβιτσα» με τερματισμό το Ιστίμπει.

Στο «Δρόμο Θυσίας» συμμετείχαν 200 αθλητές

Μια διαδρομή με πυκνή βλάστηση και πολλά στοιχεία από την «Μάχη των Οχυρών» κάτι που γέμισε συγκίνηση όσους συμμετείχαν. Η συγκίνηση κορυφωνόταν όταν με την είσοδο από την πύλη του Οχυρού Ιστίμπεη δινόταν από δύο ναύτες κλαδί ελιάς σε κάθε αθλητή, το οποίο κατέθετε στο μνημείο πεσόντων ως ένδειξη τιμής στους Ήρωες και σύμβολο «ΕΙΡΗΝΗΣ». Σημαντική συμβολή στην επιτυχία του αγώνα είχε ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Σερρών που με την τεχνογνωσία των μελών του έκανε τη χρονομέτρηση του αγώνα.

Ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Σερρών (Τενεκετζής, Θεοχάρης, Σίκαλος, Αγγειοπλάστης και Δεληγιαννίδης) με τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιάννη Κούρο

Γιάννης Κούρος: «Νιώθω δέος»

Ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος συγκινημένος είπε στην ΕΡΤ Σερρών: «ο θαυμασμός είναι τεράστιος για τους ανθρώπους εκείνους που αμύνθηκαν σε αυτά τα οχυρά. Νιώθω δέος γιατί βρίσκομαι σε έναν ιερό χώρο, εδώ στα Μακεδονικά εδάφη και μεγάλη χαρά που βλέπω ανθρώπους που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια».

Η Κατερίνα Θάνου με τους άνδρες που φοράνε τη στολή των μαχητών του Οχυρού στο μνημείο πεσόντων.

Κατερίνα Θάνου: «Νιώθω συγκίνηση»

Η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνηση της μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών: «Πραγματικά νιώθω μεγάλη συγκίνηση. Χαίρομαι πάρα πολύ που επισκέπτομαι για πρώτη φορά το οχυρό. Είχα την τύχη να μπω μέσα στο οχυρό και να παρακολουθήσω ξενάγηση μαθαίνοντας πολύ σημαντικά πράγματα. Είναι ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό μνημείο για τη χώρα μας. Πραγματικά νιώθω μεγάλη συγκίνηση».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη Χρήστος Σκριτλής

Χρήστος Σκριτλής: «Ο αγώνας έχει γίνει θεσμός»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη Χρήστος Σκριτλής είπε στην ΕΡΤ Σερρών: «ο αγώνας σχεδιάστηκε για να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν για τη μάχη των οχυρών. Είναι ένας αγώνας που έχει γίνει ήδη θεσμός και θα συνεχίσουμε να το διοργανώνουμε και τα επόμενα χρόνια. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, δεν πιστεύαμε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση από τον κόσμο. Τελικά καταφέραμε πολλά πράγματα σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης».

Ο Γιώργος Σίκαλος όπως πάντα τερματίζει πρώτος

Γιώργος Σίκαλος: «Νιώθω τυχερός»

Ο Γιώργος Σίκαλος ήταν για ακόμη μια φορά ο δρομέας που τερμάτισε πρώτος. Ο κορυφαίος Σερραίος μαραθωνοδρόμος είπε στην ΕΡΤ Σερρών: «Νιώθω τυχερός που αποφάσισα να έρθω γιατί είδα από κοντά το μεγαλείο της περιοχής. Πραγματικά σε πιάνει και δέος και φόβος όταν σκέφτεσαι ότι εδώ έγιναν μάχες. Έχω πάρει μέρος σε πολλούς αγώνες αλλά αυτός είναι διαφορετικός. Είχα έρθει σε μικρή ηλικία στο Ρούπελ με το σχολείο και μετά από τόσα χρόνια ήρθα κι έτρεξα εδώ. Πραγματικά νιώθω μεγάλη συγκίνηση και σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους που πολέμησαν στα οχυρά κι έδωσαν τη ζωή τους για όλους εμάς».

Ο Γιώργος Σίκαλος στο μνημείο των πεσόντων του οχυρού Ιστίμπεη αμέσως μετά τον τερματισμό τουΗ πρώτη γυναίκα στον αγώνα η Μαρία Καλαϊτζή από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (δεύτερη η Σερραία Φωτεινή Δάπκα).Ρίγη συγκίνησης στην ανάκρουση του Εθνικού ύμνου στο Οχυρό ΙστίμπεηΠολλοί αθλητές, οι αυριανοί αξιωματικοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συγκίνηση τους στο μνημείο των πεσόντων του οχυρούΤο οχυρό Ιστίμπεη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.339 μέτρων.Τα κύπελλα και τα μετάλλια για τους αθλητέςΗ Κατερίνα Θάνου μίλησε στην ΕΡΤΟι αθλητές από τη Σχολή Μονίμων ΥπαξιωματικώνΟι διοργανωτές φρόντισαν για μια ζεστή φασολάδα με ελιές, χαλβά και τουρσί για όλους όσοι βρέθηκαν στο οχυρό.
Keywords
Τυχαία Θέματα