Σενάριο για ετοιμη πρόταση των δανειστών προς την Αθήνα στο Eurogroup

12:05 25/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι δανειστές ετοιμάζονται να προτείνουν στην ελληνική πλευρά στο αυριανό Eurogroup να νομοθετήσει από τώρα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα που θα ικανοποιούν το ΔΝΤ και θα διασφαλίζουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 με την προσθήκη ότι δεν θα εφαρμοσθούν αν επιτυγχάνονται οι στόχοι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που διακινούνται στην Αθήνα.

Αν η πρόταση γίνει αποδεικτή, το Εurogroup θα προχωρήσει σε εκταμίευση

της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ και θα αποσαφηνισθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ισχυρίζονται.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν την μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την απελευθέρωση αγορών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup που περιλαμβάνουν την μη θεσμοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων από τώρα αλλά την ενίσχυση του δημοσιονομικού «κόφτη» και την επέκτασή του για ένα ακόμη χρόνο, δηλαδή το 2019.

O πρωθυπουργός «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα»

Η ελληνική πλευρά επιμένει σε συνολική λύση που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης, την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει επανειλημμένως πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ομως, το Ταμείο ζητά την νομοθέτηση επιπλέον μέτρων λιτότητας με μείωση του αφορολόγητου και του συνταξιοδοτικού κόστους για να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα