Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 25-01-2017

11:17 25/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 25-01-2017
Αστυνομικό Δελτίο
Σήμερα οδηγείται στον Εισαγγελέα ο 15χρονος δράστης της δολοφονίας του 6χρονου
Σήμερα οδηγείται στον Εισαγγελέα ο 15χρονος δράστης της δολοφονίας του 6χρονου αγοριού, με την δικογραφία που σχηματίστηκε για βιασμό, αποπλάνηση και ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Κατά τη χθεσινή νεκροψία-νεκροτομή που διενήργησε ο Ιατροδικαστής Νικόλαος Κιφνίδης, διαπιστώθηκαν τα αίτια του θανάτου του άτυχου παιδιού, που ήταν στραγγαλισμός με τα χέρια.
Επιβεβαιώθηκε

και η σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού, που προηγήθηκε, κάτι που εξεταζόταν ως ενδεχόμενο και προέκυψε από την προανάκριση που διεξήγαγαν οι Αστυνομικοί.
Ο δράστης και στο παρελθόν είχε συλληφθεί για σεξουαλικής φύσεως αδίκημα, ωστόσο είχε αφεθεί ελεύθερος.
Σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η κηδεία του μικρού, που ο θάνατός του συγκλόνισε την κοινωνία της Ροδόπης και την κοινωνία των Ρομά, από την οποία κατάγεται.

Κοινωνική Οικονομία
Αιτήσεις στο Μητρώο θα πρέπει να κάνουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ
Σε ισχύ ο νέος για τις ΚΟΙΝΣΕΠ και για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, στον οποίο δεν θα υπάγονται μόνο οι ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και άλλα συνεργατικά σχήματα, Αγροτικοί σύλλογοι κ.α.
Σε ισχύ είναι επίσης με πρόσφατη υπουργική απόφαση και το Μητρώο για την Κοινωνική Οικονομία, όπου μέχρι τις 30 Ιούνη τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις οι οικονομικά ενεργές ΚΟΙΝΣΕΠ, ανάλογα με το σκοπό τους, σε ένταξης-ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες-κοινωνικής ωφέλειας, ΚΥΣΠΕ και Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.
Μέχρι τις 31-3 -2017 θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις οι φορείς της Κοινωνικής οικονομίας. Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν κάνουν αιτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύεται και με τροποποίηση καταστατικού, ή παρουσιάσουν αδράνεια, θα διαγράφονται από το Μητρώο, όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, το μέλος του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, Γεωργία Καραβαγγέλη.

10 εκ ευρώ για την Κοινωνική Οικονομία από την ΠΑΜ-Θ
Επίσης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η Ειδική Σύμβουλος της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, Έλενα Καλημέρη, υπογράμμισε πως μέσα στο 2017, θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους τα Περιφερειακά Κέντρα Στήριξης ΚΟΙΝΣΕΠ, ένα σε κάθε Περιφέρεια.
Αναφερόμενη στα φορολογικά θέματα στάθηκε στην ισχύ δύο άρθρων 72-73,που ορίζουν πως το 35% ετήσιου κέρδους εκπίπτει από την φορολογία του κοινωνικού προσώπου. Επίσης υπάρχει Απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος για 5 χρόνια.
Η κ. Καλημέρη στάθηκε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικής οικονομίας, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ. Επίσης στο τρέχον ΕΣΠΑ, αλλά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως στο Ταμείο Αλληλεγγύης των ΚΟΙΝΣΕΠ.
Υπογραμμίζεται πως στην ΠΑΜ-Θ υπάρχει ένα αποθεματικό της τάξης των 10-11 εκ ευρώ, για αξιοποίηση από πλευράς ΚΟΙΝΣΕΠ της ΑΜ-Θ. «Θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός μεταξύ των τομεακών προγραμμάτων του αρμόδιου υπουργείου και των υπόλοιπων προγραμμάτων, προκειμένου να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις δράσεων. «Μένει να δούμε με ποιο ποσοστό θα συμμετέχουν ως ιδία συμμετοχή οι ΚΟΙΝΣΕΠ, προκειμένου να τις συμφέρει να ενταχθούν στην συγκεκριμένη χρηματοδότηση», τόνισε επίσης από την πλευρά της η κ. Καραβαγγέλη.
Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ελλάδα υπάρχουν πια 800 οικονομικά ενεργές ΚΟΙΝΣΕΠ και στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο 2017 να ξεπερασθεί ο αριθμός των 1.400.
Πρωτογενής Τομέας
Δ. Μιχαηλίδης: «Ποιους εκπροσωπούν οι Αγρότες στα Μπλόκα και από ποιους έχουν νομιμοποιηθεί;»
Ποιον ακριβώς εκπροσωπούν και από ποιον έχουν νομιμοποιηθεί για να στήνουν μπλόκα στις εθνικές οδούς οι Αγρότες, απηύθυνε το ερώτημα μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, Σύμβουλος Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
«Από τους 532.917 κατά κύριο επάγγελμα Αγρότες, οι 465.000 ποσοστό 86% περίπου είναι εκτός πάσης φορολογίας, καθώς έχουν δηλώσει κάτω από 5.000 εισόδημα. Αναρωτιέμαι για ποιους γίνεται το στήσιμο των μπλόκων, για τους περίπου 67.917;
Δεν λέω πως δεν υπάρχουν ζητήματα. Από αυτά ωστόσο θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ επειγόντων τα οποία λύνονται προσωπικά από τον καθένα και των σημαντικών που πρέπει να λυθούν από τις συλλογικές δομές, που σήμερα δυστυχώς δεν διαθέτουν οι Αγρότες.
Τέλος από τη Μεταπολίτευση και μετά δυστυχώς από τους 30 υπουργούς Γεωργίας που πέρασαν το μόνο που έχει μείνει είναι η έλλειψη Αγροτικής Πολιτικής», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης.
Διατροφική διασφάλιση και αντικατάσταση της χημικής Γεωργίας
Θέματα όπως της Διατροφικής Διασφάλισης, ποιος δηλαδή θα καλλιεργεί και θα παράγει τα υγιή και ασφαλή προϊόντα, από τη στιγμή που οι Νέοι Αγρότες ηλικιακά των 35 ετών σε όλη την ΕΕ είναι κάτω από το 6%.
Επίσης πως το μοντέλο της Αγρο-Οικολογίας και της Βιολογικής καλλιέργειας, θα πρέπει πια να αντικαταστήσουν τη νοοτροπία της χημικής Γεωργίας, με μικρές οικονομίες κλίμακος, με συνδέσεις του αγοραστικού κοινού με τις τοπικές παραγωγές, τις δημόσιες προμήθειες, τουρισμό, γαστρονομία, πολιτισμό, με άμεσα οφέλη κυρίως στην υγεία, αλλά και στην τοπική και εθνική οικονομία.
«Ήδη η κοινωνία έχει δείξει ενδείξεις πως αποστρέφεται το βιομηχανοποιημένο τρόφιμο, με αλλαγές σε χώρους μονάδες εστίασης κ.α.
Η περιφέρεια ΑΜ-Θ, ούσα αποβιομηχανοποιημένη, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως Βιολογική ζώνη παραγωγής Αγρο-διατροφικών προϊόντων, αρκεί να ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και να εφαρμοσθούν και οι κατάλληλες πολιτικές, με διευρυμένα πακέτα-όχι απαραίτητα οικονομικά- προς τους νέους που θα τους προσελκύσουν να επιστρέψουν και να παράγουν στην ύπαιθρο, για να κάνουν τη σύνδεση της πόλης ξανά με την ύπαιθρο».
Αυτά τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Εθνο-βιολόγος, Σύμβουλος Καινοτομίας και Αγρο-διατροφικών Συστημάτων, Παύλος Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε και στο σεμινάριο για τον Διατροφικό Πλούτο της Μεσογείου, στην Αλεξανδρούπολη.
«Σε μια περιφέρεια σαν την ΑΜ-Θ με αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομο, μεγάλο αυτοκινητόδρομο, με υποδομές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην διάθεση των βιολογικών προϊόντων», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης.
Αυτοδιοίκηση
62 προσλήψεις στο δήμο Κομοτηνής 30 στη ΔΕΥΑΚ

Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού στη ΔΕΥΑΚ Κομοτηνής και στο δήμο Κομοτηνής στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για προσλήψεις 30 ατόμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΔΕΥΑΚ. Στον δήμο Κομοτηνής πρόκειται να προσληφθούν 62 άτομα μόνιμο προσωπικό. Ο αναπληρωτής δημάρχου, Μανώλης Ταπαντζάς μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι τα κενά προσωπικού στο δήμο Κομοτηνής αγγίζουν τα 360. Παράλληλα, ο δήμος Κομοτηνής προκήρυξε 240 θέσεις για τα 8μηνα κοινωφελούς εργασίας.

Συνεδρίαση Π/Σ

Συνεδριάζουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κομοτηνής σήμερα στις έξι το απόγευμα στην Κομοτηνή στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης».

Εκπαίδευση
Προσωρινή διαταγή υποχρεώνει το Μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης να δεχτεί τον καθηγητή στα καθήκοντά του
Δεκτή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης την αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσε ο εκπαιδευτικός Χότσικα Νιχάτ και υποχρεώνει το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης να δεχτεί τον Μαθηματικό στα καθήκοντά του με βάση το Νόμο 4415/2016 και τις αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων, μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, την 1η Φεβρουαρίου.
Η απόφαση που ορίζει την άμεση επιστροφή του εκδόθηκε χθες και κοινοποιήθηκε ήδη στο ιδιωτικό σχολείο ενώ η μη εφαρμογή της επισύρει την ποινική διαδικασία.
Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νέα δικαστική απόφαση ενώ οι Πρόεδροι τόσο της ΟΙΕΛΕ όσο και της ΣΙΕΛΒΕ αναμένεται να παραβρεθούν στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Συνομιλία με αστροναύτη με μαθητές της Κομοτηνής
Τον Φεβρουάριο του 2017 σχεδιάζεται από το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής συνομιλία 18 μαθητών της Β’ και Γ’ Γυμνασίου με ένα αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) που θα ταξιδεύει εκείνη τη στιγμή πάνω από τον «αστρονομικό ορίζοντα της Κομοτηνής».
Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα για μια ερώτηση και θα λάβει από τον αστροναύτη την απάντηση «ζωντανά» καθώς ο ΔΔΣ θα ταξιδεύει στον «κοντινό ουρανό». Η όλη διαδικασία της συνομιλίας θα έχει διάρκεια περίπου 6-8 λεπτά.
Η επικοινωνία/συνομιλία αποτελεί την 5η επίσημη προσπάθεια από Ελληνικό σχολείο (πάνω από 400 στην Ευρώπη).

Σύλλογοι
Ετήσιος χορός
Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου «Φιλοτέχνες» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο «Ποσειδώνιο».

Μαθήματα χορού
Νέο τμήμα εισαγωγής θα λειτουργήσει ο Alma Libre! Τα μαθήματα γίνονται στο Πολυλειτουργικό κέντρο Δήμου Κομοτηνής. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από 8 Φεβρουαρίου έως 26 Φεβρουαρίου κάθε Τετάρτη 20:30-23:00 στο Πολυλειτουργικό κέντρο Κομοτηνής.

Νέο ΔΣ για τους Φωτογράφους
Συνήλθε η γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου Φωτογράφων Νομού Ροδόπης και πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου. Το νέο ΔΣ του Σωματείου έχει ως εξής: Πρόεδρος: Γκόρης Ιωάννης, Αντιπρόεδρος: Αντωνιάδης Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας: Ιμπραήμ Ισμαήλ, Ταμίας: Μποντρότσος Νικόλαος, Μέλος: Ιμάμ Κασήμ.

Πολιτισμός

«Αρχαία Ρώμη: πόλη του έρωτα, της ποίησης, της ζωγραφικής»
Διάλεξη-παρουσίαση με θέμα»Αρχαία Ρώμη: πόλη του έρωτα, της ποίησης, της ζωγραφικής», εντεταγμένη στον κύκλο της Φ.Ε.Ξ. «Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για… την τέχνη» θα δοθεί από τον επίκουρο καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Χάρη Μιχαλόπουλο, σήμερα το βράδυ στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Keywords
Τυχαία Θέματα