Σε κλοιό χιονιά η Λέσβος-Αποκλεισμένα χωριά, εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι

14:01 10/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεγάλα είναι και σήμερα τα προβλήματα που δημιούργησε η σφοδρή χιονόπτωση που πλήττει από χθες τα ξημερώματα πολλές περιοχές των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίο. Τα περισσότερα εντοπίζονται στη Λέσβο καθώς συνεχίζεται σε αρκετές περιοχές η χιονόπτωση με αποκλεισμένα χωριά για πάνω από τρεις ημέρες χωριά. Μετ’ εμποδίων, λόγω χιονόπτωσης, έγινε αργά χθες το απόγευμα η μεταφορά 120 περίπου προσφύγων που μπορούν να μετακινηθούν εκτός Λέσβου, σε ξενοδοχείο νοικιασμένο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ,

ενώ σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία άλλοι 150.

Συγκεκριμένα, αποκλεισμένα είναι τα χωριά στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου, η Συκαμιάς και η Σκάλα Συκαμιάς, η Άργενος, η Πελόπη, η Κάπη, η Κλειού, το Υψηλομέτωπο, ο Λεπέτυμνος όπως και τα ορεινά χωριά του Πλωμαρίου, Μεγαλοχώρι, Νεοχώρι, Ακράσι και Αμπελικό. Στα περισσότερα από τα συγκεκριμένα χωριά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης καθώς πολλά απ’ αυτά είναι περισσότερες από 15 ώρες χωρίς ρεύμα και χωρίς χρονιά.

Στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στις στάνες τους έξι κτηνοτρόφοι, ενώ έχει ζητηθεί και η μεταφορά ασθενών και νεφροπαθών.

Σοβαρά προβλήματα και συνεχόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση καταγράφονται από χθες σε όλη τη Λέσβο καθώς έχει παρουσιαστεί βλάβη σε δύο μονάδες του σταθμού της ΔΕΗ και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ Αντώνης Κατσάνης, μπορεί οι βλάβες να έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό όμως και σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Χθες το βράδυ υπήρξε βλάβη και στη γραμμή της ΔΕΗ από Καλλονή προς Πέτρα και Μόλυβο με αποτέλεσμα να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και χωρίς νερό όλη η περιοχή. Σταδιακά αποκαταστάθηκε η βλάβη ενώ αρκετά χωριά είναι

Όλα τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Στρατού, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για τη διάνοιξη των δρόμων σε ολόκληρη τη Λέσβο, καταβάλλοντας το μέγιστο των προσπαθειών τους, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και σε συνεννόηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, χιονοπτώσεων, παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα