Σαρωτικό το πέρασμα του χιονιά σε όλη τη χώρα (video – update)

13:10 10/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν σε ολόκληρη τη χώρα και στην Αττική με τον υδράργυρο να φτάνει τους -17 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα. Σφοδρή χιονόπτωση συνεχίζει να σαρώνει Αλόννησο και Σκόπελο, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των δύο νησιών, με τους κλειστούς δρόμους και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Στην Εύβοια κλειστή είναι η γραμμή Γλύφα-Αγιόκαμπος και στη βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια

στη γραμμή Καβάλα-Πρίνου. Kανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.

Στον αποκλεισμένο Οξύλιθο η ΕΡΤ

Στους μείον 11 βαθμούς η θερμοκρασία στη Κοζάνη.

Τέσσερις βαθμοί κατά από το μηδέν η πρώτη πρωϊνή θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν χιόνισε αρκετά για να το στρώσει ωστόσο ο παγετός είναι ολικός και η αίσθηση κρύου ισοδυναμεί με μείον είκοσι βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Μετ΄ εμποδίων η κυκλοφορία των οχημάτων σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας της χιονόπτωσης. Σοβαρές βλάβες στο σύστημα θέρμανσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκάλεσαν οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Το σύστημα θέρμανσης τέθηκε εκτός λειτουργίας και το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό, για δεύτερη ημέρα. Σε ανακοίνωση του Ιδρύματος επισημαίνεται ότι «καταβλήθηκαν σύντονες και συστηματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση του συστήματος, αλλά αυτό επιτεύχθηκε μόνο μερικώς», καθώς και ότι «οι παρεμβάσεις για την επιδιόρθωση των σοβαρών ζημιών που υπέστη το σύστημα συνεχίζονται εντατικά από την Τεχνική Υπηρεσία».

Σε λευκό κλοιό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, ενώ από τις επτά το πρωί επικρατεί έντονη χιονόπτωση μέσα στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας. Με αποφάσεις των κατά τόπους δημάρχων και στις δυο Περιφερειακές Ενότητες, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά, ενώ με τις υφιστάμενες καιρικές συνθήκες θεωρείται σχεδόν αδύνατον να λειτουργήσουν την Τετάρτη, όπως υπήρχε η αρχική εκτίμηση από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Κλειστό είναι το αεροδρόμιο, αλλά και το ΤΕΙ ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα δρομολόγια από και προς το νησί της Θάσου εκτελούνται μόνο από το λιμάνι της Κεραμωτής. Λιγοστά είναι τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ κυρίως προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η Εγνατία Οδός παραμένει ανοιχτή και η διέλευση των αυτοκίνητων γίνεται χωρίς προβλήματα, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο σύνολο σχεδόν του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Καβάλας και της Δράμας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα συνεργεία των δήμων και της αντιπεριφέρειας είναι να κρατηθούν ανοιχτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες. Στην Καβάλα ο δήμος ρίχνει θαλασσόνερο, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους, ενώ στη Δράμα οι υπηρεσίες του Δήμου έριχναν πάνω από 30 τόνους αλάτι για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στο κέντρο της πόλης και τις γειτονιές. Μέσα στις επόμενες ώρες, λόγω αδυναμίας να κρατηθεί ανοιχτό μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας θα εκδώσει απόφαση διακοπής κυκλοφορίας των οχημάτων.
Κάτω από αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αίσθηση προκαλεί η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτόφωρου ενός κατοίκου της Δράμας, ιδιοκτήτη οικόσιτου ζώου (σκύλου), γιατί δεν μερίμνησε να το προστατέψει από το δριμύ ψύχος, με αποτέλεσμα το ζώο να βρει τραγικό θάνατο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος «Φίλοι των Ζώων Δράμας» και με φωτογραφία που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, το ζώο βρέθηκε νεκρό, παγωμένο σαν στήλη άλατος επάνω στο σύρμα περίφραξης σε κτήμα στη Δράμα. «Ήταν δεμένο και αβοήθητο στο να προφυλάξει τον εαυτό του από τις τραγικές μείον θερμοκρασίες. Θάνατος πέραν του τραγικού» σχολιάζουν μέλη του συλλόγου.

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στην 3η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ Καρδιάς) και από αργά χθες το βράδυ ομαλοποιήθηκε η ροή θερμικού φορτίου για τη θέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Στο μέτωπο της κακοκαιρίας, η χιονόπτωση που ξεκίνησε την Τρίτη έχει δημιουργήσει κατάλευκο τοπίο στην Δυτική Μακεδονία. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας από τα ξημερώματα βρίσκονται κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και από ιδιώτες που έχουν αναλάβει το έργο του εκχιονισμού της Εγνατίας Οδού. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και η Τροχαία Δυτικής Μακεδονίας συστήνουν στους οδηγούς που κινούνται στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της περιοχής να διαθέτουν οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά χιονιού. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με απόφαση των δημάρχων της δυτικής Μακεδονίας, είναι όλα κλειστά.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, στην νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιπολικά της Αστυνομίας βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αιγιάλειας, όπου επικρατεί χιονόπτωση, προκειμένου αν κριθεί σκόπιμο, να ληφθούν μέτρα. Όσον αφορά στα οχήματα άνω των 3,5 τόνων όπου από τις 8:00 το πρωί έχει αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην εθνική οδό, θα επανεξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή, αν κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με την «Ολυμπία οδό», όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή για να παρέμβει όπου χρειαστεί, ενώ είναι συνεχείς οι ρίψεις αλατιού, για να μην προκληθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία από τον παγετό.

Χιονοθύελλα έπληξε τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να έχουν κλείσει, ενώ δύσκολες συνθήκες βιώνουν και οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς. Στη Μυτιλήνη, από νωρίς τη Δευτέρα, ξεκίνησε η προσπάθεια για προσωρινή στέγαση των προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία.

Προβλήματα στην κυκλοφορία δημιουργήθηκαν σε παράκαμψη της Εγνατίας για Καρτέρι, όπου στις 7:30 το πρωί, δίπλωσε λεωφορείο χωρίς επιβάτες και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκαν φορτηγά και αυτοκίνητα. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία, αλλά χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, με απόφαση του δημάρχου Ηγουμενίτσας, διακόπτεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς και των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ στις δημοτικές ενότητες Μαργαριτίου, Συβότων και Πέρδικας, για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη. Το θερμόμετρο το πρωί, έδειχνε -12 στο Μέτσοβο και στα ορεινά χωριά, ενώ στους -4 βαθμούς έφθασε στη πόλη των Ιωαννίνων. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες.

Απόλυτα χιονισμένο τοπίο δείχνει η πόλη της Λάρισας, καθώς υπήρξε ολονύχτια και πυκνή χιονόπτωση, η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Η θερμοκρασία τα ξημερώματα έφτασε τους -8 βαθμούς Κελσίου. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι χιόνι, η κίνηση πραγματοποιείται με δυσκολία, με την κατάσταση να είναι σαφώς επιδεινωμένη σε σχέση με το προηγούμενο κύμα χιονιά. Ο δήμος Λάρισας έριχνε αλάτι όλο το βράδυ, ωστόσο η συνεχής χιονόπτωση δυσχεραίνει την κατάσταση. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, σε όλο το νομό. Κλειστοί παραμένουν αυτή την ώρα οι επαρχιακοί δρόμοι Ελάφου – Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας, αλλά και Καλλιπεύκης, στα όρια με το νομό Πιερίας, του Δήμου Τεμπών. Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κινούνται στους δρόμους Aγιόκαμπου – Σκλήθρου, Καλαμακίου – Ελάφου, Δήμητρας – Ανατολής, Ολυμπιάδας – Καρυάς, Συκουρίου – Σπηλιάς.

Σφοδρή χιονοθύελλα έπληξε τις πρωινές ώρες σήμερα τα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δρόμοι και χωριά, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο. Η πυκνή χιονόπτωση συνοδεύτηκε με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ σημειώθηκαν και πολλά τροχαία ατυχήματα, δίχως σοβαρούς τραυματισμούς και μόνο μικρές υλικές ζημιές. Τα σχολεία στα ορεινά της Κεφαλονιάς και της Zακύνθου παραμένουν κλειστά. Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή σε όσους μετακινούνται, διότι υπάρχει χιόνι και πάγος στους δρόμους.
Επίσης, ενημερώνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από Βαθύ προς Σταυρό και συνεχίζεται ο καθαρισμός στο οδικό δίκτυο Περαχωρίου-Σταυρού, καθώς και από το Βαθύ προς Μαραθιά και για Αγωγή και Εξωγή. Στην Ζάκυνθο, όλα τα σχολεία του νησιού θα είναι κλειστά την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Ζακύνθου.

Κομοτηνή: Κλειστά κάποια σχολεία και αύριο σε Ροδόπη και ΞάνθηΚομοτηνή: Παγετός σε όλη τη Θράκη

Έντονα καιρικά φαινόμενα στη Ρόδο

Έβρος: Χιονοπτώσεις, αντιολισθητικές, κλειστά σχολεία, χαμηλές θερμοκρασίες

Καλαμάτα: Στην «κατάψυξη» ο νομός -χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

Κατάλευκη όλη σχεδόν η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Χιονίζει ακατάπαυστα σε όλη τη Μαγνησία

Δυτική Μακεδονία: Κλειστά όλα τα σχολεία της Α΄και Β΄ θμιας Εκπαίδευσης

Κρήτη: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ή παγετού

Πηγές: Περιφερειακοί σταθμοί ΕΡΤ, ΑΠΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

Keywords
video, update, χιονια, σαρωτικο, χωρα, το νησι, κλειστα σχολεια, ελλαδα, πειραιας, κοζανη, θεσσαλονικη, σχολεια, τει, κτελ, αθηνα, καβαλα, δραμα, συλληψεις, αησ, νέα, ολυμπια, μυτιληνη, κδαπ, ΕΜΥ, κομοτηνη, ξανθη, κρητη, ΕΡΤ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, δημοτικες εκλογες 2010, καθαρα δευτερα, σταυρος δημας, σταυροι, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εκλογες 2010 δημοτικες, χιονι, γλυφα, αυτοκινητα, εθνικη, ευβοια, θανατος, θρακη, κδαπ, κεφαλονια, νησι, νησια, ξενοδοχεια, φωτογραφια, ωρα, αγωγη, αεροδρομιο, αλατι, αξονες, τει, ατυχηματα, αττικη, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινεται, δευτερα, διευθυνση, δημος, δειχνει, δρομολογια, δρομος, διαδικτυο, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εγνατια οδος, εγνατια, υπαρχει, εκτιμηση, ελαστικα, επτα, ζακυνθο, ζωων, ζωο, εικοσι, υπηρεσια, υπηρεσιες, κελσιου, κυμα, κινηση, κτημα, λαυριο, λειτουργια, λεωφορειο, μακεδονια, μηκος, μηδεν, ξημερωματα, οδος, ορια, οπωσδηποτε, οχηματων, οχηματα, ροη, προβληματα, πρινου, πρωι, ραφηνα, ριψεις, συνεχεια, συλληψη, τμημα, τριτη, τροχαια, φτανει, φορτηγα, ωρες, εκχιονιστικα, εθνικο, ηπειρο, ιδιαιτερα, κλειστο, λευκο, πληροφοριες, θερμανση, θερμομετρο, θερμοκρασια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα