Ομπάμα: Από τον Λευκό Οίκο σε έπαυλη του 1928

13:52 10/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έπειτα από δύο θητείες στον Λευκό Οίκο ο 55χρονος Μπαράκ Ομπάμα εκφωνεί από το συνεδριακό κέντρο ΜακΚόρμικ στο κέντρο του Σικάγο την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, προτού παραδώσει στον 70χρονο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Ο λογογράφος του Μπαράκ Ομπάμα, Κόντι Κίναν περιγράφει την «τελευταία προεδρική ομιλία» ως συνέχεια και όχι επίλογο «του οράματος για την Αμερική», τονίζοντας ότι ο Ομπάμα δεν διανοείται να εκφωνήσει λόγο «κατά του Τραμπ», αλλά ούτε και αποσύρεται από το σχεδιασμό στρατηγικής του Δημοκρατικού κόμματος.

Στο

Διαδίκτυο, βρίσκεται ήδη αποχαιρετιστήριο χιουμοριστικό βίντεο, κατά πολλούς παρόμοιο με τις «Τελευταίες ημέρες», της προεδρίας Κλίντον, όπου ο Ομπάμα εμφανίζεται να ψάχνει δουλειά ακόμη και ως οδηγός ή προπονητής, αλλά και να ψυχαναλύεται από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα εγκαταλείψει την Ουάσιγκτον, όπως έκαναν οι περισσότεροι απερχόμενοι του Λευκού Οίκου, καθώς τουλάχιστον για την επόμενη διετία η οικογένεια Ομπάμα θα κατοικεί στην «ακριβή» γειτονιά Καλόραμα, σε έπαυλη του 1928 αξίας 5.8 εκατομμυρίων ευρώ, με εννέα υπνοδωμάτια και οκτώ μπάνια.

Η βιβλιοθήκη και το ίδρυμα του Μπαράκ Ομπάμα, θα στεγαστούν στο Σικάγο, όπου η οικογένεια διαθέτει σπίτι και όπως λέει ο ίδιος, «εκεί βρήκε ιδεαλισμό, εκεί συνάντησε τη σύζυγό του, εκεί γεννήθηκαν τα παιδιά του».

Τα δωρεάν εισιτήρια για «την ομιλία της οκταετίας» έχουν εξαντληθεί ήδη από το Σάββατο, όταν εκατοντάδες άνθρωποι παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην αποχαιρετιστήρια ομιλία.

Λίγους δρόμους πιο μακριά, στο Grand Park, ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ είχε εκφωνήσει λόγο θριάμβου μετά τη νίκη του στις 5 Νοεμβρίου 2008, τονίζοντας: «Αν κανείς εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι η Αμερική είναι το μέρος όπου τα πάντα είναι δυνατά, η απάντηση του δόθηκε σήμερα», ενώ δεκάδες Αμερικανοί τον επευφημούσαν κρατώντας πανό που έγραφαν «Yes we can».

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ-Euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα