Ρωσικά κειμήλια και εικόνες εκτίθενται για πρώτη φορά στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

13:17 1/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εικόνες ρωσικές του Αγ. Αχιλλείου που χρονολογούνται στο 1801 και τις οποίες ποτέ ξανά κανείς δεν έχει δει, διακοσμητικά ασημένια αντικείμενα του 19ου αιώνα από τη Ρωσία των Τσάρων από ιδιωτική συλλογή και βυζαντινές μεταπλάσεις με την τεχνική της διαφάνειας των ρωσικών εικόνων περιλαμβάνει η μοναδική στο είδος της έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

«Είναι η πρώτη φορά που το Διαχρονικό Μουσείο, στον ένα χρόνο λειτουργίας του, φιλοξενεί μια περιοδική έκθεση. Πρόκειται

για ένα τριπλό αφιέρωμα στην Ελληνορωσική φιλία και τις στενές σχέσεις της Θεσσαλίας από το 1550 με τη Ρωσία.» ενέφερε σε συνέντευξη τύπου η Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Για «πολιτιστική παρέμβαση ουσίας» μίλησε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αναφερόμενος στην έκθεση η οποία εγκαινιάζεται απόψε στις 19.00 στο Διαχρονικό Μουσείο. Η διάρκεια της έκθεσης είναι ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι Βυζαντινές Μεταγραφές με την τεχνική της διαφάνειας που τόσο αγάπησαν οι Ρώσοι αγιογράφοι είναι έργα της λαρισαίας εικαστικού Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα.

Τα αντικείμενα του 19ου αιώνα, προϊόντα της ρωσικής τέχνης στο ασήμι, ανήκουν στην ιδωτική συλλογή του λαρισαίου ιατρού Ι.Κυπάρισσου και εκτίθενται για πρώτη φορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα