«Ασάφειες» στο ΦΕΚ για τα 1000 ευρώ στους απολυμένους των S/M ΛΑΡΙΣΑ

12:35 1/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ερχόμενη Τρίτη, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ θα ξεκαθαριστεί ποιοι από τους πρώην εργαζόμενους των S/M ΛΑΡΙΣΑ θα λάβουν την έκτακτη οικονομική βοήθεια των 1.000 ευρώ που εγκρίθηκε με καθυστέρηση 2,5 χρόνων από την πτώχευση της επιχείρησης.
Σήμερα κατατέθηκε υπόμνημα στην Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ

Θεσσαλίας Όλγα Τσιούρβα από το Σύλλογο Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και επιτροπή περίπου 25 απολυμένων της επιχείρησης.

Ο λόγος της σημερινής συνάντησης ήταν να ενημερωθεί η Περιφερειακή Δ/ντρια για τις «ασάφειες» του ΦΕΚ, στο οποίο δεν ορίζεται ξεκάθαρα ποιοί από τους πρώην εργαζόμενους θα το λάβουν. Μεταξύ των εργαζομένων υπάρχει ανησυχία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξαιρεθούν από το επίδομα όσοι είναι σήμερα εργαζόμενοι. Σε ανάλογες περιπτώσεις με τα S/M ΛΑΡΙΣΑ, που δόθηκε το έκτακτο επίδομα στους απολυμένους των επιχειρήσεων, αυτό έγινε 2 μήνες μετά την απόφαση απόλυσης. Στην περίπτωση όμως των ΛΑΡΙΣΑ έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα και μέσα σε αυτό πολύ από τους πρώην εργαζόμενους βρήκαν δουλειά ή απασχολούνται για να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Από την πλευρά της η κ. Τσιούρβα συμφώνησε πως χρειάζονται διευκρινήσεις στο ΦΕΚ και δεσμεύτηκε πως θα είναι θετική –να λάβουν όλοι οι απολυμένοι το επίδομα- η εισήγησή της προς αυτή την κατεύθυνση. Μετέφερε μάλιστα την εκτίμησή της πως θα το λάβουν όλοι, καθώς το ποσό που εγκρίθηκε είναι 575.000 ευρώ που καλύπτει τους 575 πρώην εργαζόμενους.
Στο υπόμνημα που κατέθεσαν σήμερα αναφέρεται:
«Θέμα: Χορήγηση έκτακτου εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ
Μετά από αίτηση του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και των πρώην εργαζόμενων της τοπικής αλυσίδας ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ, στις 26-10-2016 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η απόφαση (ΦΕΚ Β 3455), σύμφωνα με την οποία σε κάθε πρώην εργαζόμενο της ανωτέρω επιχείρησης θα χορηγηθεί έκτακτο εφάπαξ οικονομικό βοήθημα ύψους 1000 ευρώ.
Η ΚΥΑ δεν περιγράφει ακριβώς τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι απολυμένοι της τοπικής αλυσίδας ΣΜ προκειμένου να πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το εν λόγω οικονομικό βοήθημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία από τους ίδιους αν θα το λάβουν μόνο όσοι εξακολουθούν να μένουν άνεργοι ή όλοι όσοι απολύθηκαν από την εν λόγω επιχείρηση.
Να θυμίσουμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απολυμένων, το αίτημά τους έγινε δεκτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αφότου πτώχευσε η επιχείρηση π.χ. Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕΕ, Πυρσός ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΥ ΑΕ κτλ, και είναι λογικό να μην είχαν βρει κάπου αλλού να απασχοληθούν μέχρι να λάβουν το έκτακτο αυτό επίδομα.
Στην περίπτωση των απολυμένων από τα ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ όμως, έχουν μεσολαβήσει 2,5 χρόνια από τότε που έκλεισε η επιχείρηση (υπαγωγή στο άρθρο 99), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους πρώην εργαζομένους να έχουν ψάξει να απασχοληθούν κάπου αλλού, σε κάποια άλλη επιχείρηση του κλάδου ή σε άλλο κλάδο, άρα κάποιοι από αυτούς σήμερα να εργάζονται, προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες της οικογένειας.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι το αίτημά μας αυτό έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά και στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ 3 φορές το προηγούμενο διάστημα, αιτούμαστε την έκτακτη αυτή επιχορήγηση να την λάβουν όλοι όσοι αναγράφονται στον πίνακα που σας έχουμε αποστείλει, αφού βεβαίως ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία, η εργασιακή σχέση τους με την επιχείρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, ήταν απλήρωτοι πριν πτωχεύσει η επιχείρηση για τουλάχιστον 1 χρόνο, όπως επίσης ότι δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις της απόλυσής τους. Το μόνο που έχουν εισπράξει τα τελευταία 4 χρόνια, είναι το ταμείο της επίσχεσης, όσοι έκαναν χρήση και το ταμείο λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη.
Η διαδικασία της πτώχευσης βρίσκεται στο στάδιο της αναγγελίας των απαιτήσεων των εργαζομένων, όπου αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα να γίνει η ανάρτηση του προσωρινού πίνακα με τις αναγγελίες των απαιτήσεων. Από εκεί και μετά, για διάστημα 30 ημερών προβλέπεται η διαδικασία της ανακοπής, λόγω ενστάσεων που τυχόν υπάρχουν από τους εργαζόμενους, κάτι που θα καθυστερήσει γενικότερα την όλη διαδικασία.
Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία της εταιρείας η οποία ήδη βγαίνει σε πλειστηριασμό, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τον επιχειρηματικό κόσμο, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να μπει στην διαδικασία της ματαίωσης. Όλα αυτά οδηγούν στην καθυστέρηση είσπραξης κάποιων ποσών από αυτά που οφείλονται στους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης.
Παρακαλούμε για τη θετική σας ανταπόκριση.»
Για τη Διοίκηση

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Δασκαλάκη Αγγελική Καρκάτσα Μαρία

Keywords
Τυχαία Θέματα