Ρόσεν Πλεβνέλιεφ: Τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ

10:26 23/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι και το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, διότι πρόκειται για ένα ιδεολόγημα που δεν είναι μόνο αντι-βουλγαρικό, αλλά και αντιδημοκρατικό και φασιστικό, δήλωσε ο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, στην τελευταία συνέντευξή του ως πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Ο Πλεβνέλιεφ, σε συνέντευξή του στην κρατική βουλγαρική τηλεόραση, ανέφερε για ποιο λόγο δεν επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ στην διάρκεια της

θητείας του και επεσήμανε ποιο, κατά την άποψή του, είναι το πρόβλημα που επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ο προηγούμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας (Γκεόργκι Παρβάνοφ) ήταν πολύ υπερήφανος για τις ατελείωτες συναντήσεις και τις επισκέψεις του στην Σκόπια αλλά, σε αντάλλαγμα αυτών, από την πρώτη μέρα, υπήρξαν ατέλειωτες προκλήσεις κατά της Βουλγαρίας. Απίστευτες βλασφημίες μέρα και νύχτα στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. Ατέλειωτες προκλήσεις σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις διεθνείς διασκέψεις κατά της Βουλγαρίας».

Ο Πλεβνέλιεφ υποστήριξε ότι στη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος της Βουλγαρίας κατάφερε και άλλαξε την πολιτική της Σόφιας απέναντι στα Σκόπια και την μετέτρεψε από “ρομαντική” σε “ρεαλιστική”.

Ανέφερε ακόμη, ότι προώθησε τις θέσεις του αυτές στην ΕΕ

«Έχω επισημάνει το πρόβλημα. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο, αλλά τώρα είναι εύκολο. Οι πρόεδροι όλων των χωρών της Ευρώπης γνωρίζουν τα επιχειρήματά μου, τα επεσήμανα από τότε και αποδείχθηκαν σωστά. Και θα πω κάτι για το θέμα αυτό που το νομίζω ειλικρινά και θέλω πραγματικά ο νυν υπουργός Εξωτερικών και ο νέος πρόεδρος Ράντεφ να με καταλάβουν σωστά. Ναι, η “Μακεδονία” πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι προς το συμφέρον της Βουλγαρίας, αλλά όχι και ο μακεδονισμός. Ο μακεδονισμός είναι μια ιδεολογία που δεν είναι μόνο αντι-βουλγαρική, αλλά και αντιδημοκρατική.Είναι μια ιδεολογία συνολικής χειραγώγησης της ιστορίας. Είναι μια ιδεολογία που δημιουργεί προβλήματα, δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των μελλοντικών γενεών» σημείωσε ο Πλεβνέλιεφ.

Η θητεία του Πλεβνέλιεφ ως προέδρου της Βουλγαρίας έληξε χθες . Νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας ανέλαβε ο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος επεκράτησε στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Αντίδραση από Σκόπια

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ευχαρίστησε την Βουλγαρία για το γεγονός ότι πριν 25 χρόνια ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της χώρας του και εκθείασε τον τότε πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ. Παράλληλα, ο Ν. Πόποσκι, στην ανάρτησή του, επέκρινε τον μέχρι χθες πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, επειδή, όπως σημείωσε, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Ζέλιου Ζέλεφ και δεν σεβάστηκε τη βούληση των πολιτών της ΠΓΔΜ.

Του ανταποκριτή της ΕΡΤ στα Σκόπια Νίκου Φραγκόπουλου

Keywords
Τυχαία Θέματα