ΠτΔ για Σόιμπλε: Ως πραγματικός Ευρωπαίος, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας

14:18 9/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι η ώρα των εταίρων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο Spiegel Online ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «ως πραγματικός Ευρωπαίος, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας».

«Η

Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο και στο συντομότερο δυνατό χρόνο, δεδομένης και της κατάστασης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Τώρα, ομολογούν όλοι οι θεσμοί, όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ, είναι η ώρα των εταίρων να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί στο Eurogroup της 15ης (Ιουνίου)», σημειώνει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Επίσης, ο Έλληνας Πρόεδρος απευθύνεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του λέει ότι «ο γερμανικός λαός έχει πολύ μεγαλύτερο ευρωπαϊκό περίσσευμα ψυχής από όσο κάποιοι τον πιστώνουν».

Όσον αφορά τις προσδοκίες ενόψει Eurogroup, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει: «Ο κ. Σόιμπλε ως πραγματικός Ευρωπαίος θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας. Pacta sunt servanda. Οι κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν από όλους. Τι ζητά η Ελλάδα; Το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Θέλει ο κ. Σόιμπλε να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο; —κάτι που δεν το πιστεύω ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος. Αν το πιστεύει ο ίδιος όμως, χρειαζόμαστε δήλωση στο Eurogroup που θα λέει ότι το χρέος είναι και θα παραμείνει βιώσιμο. Αυτός είναι ο όρος και η προϋπόθεση για να μπορέσει ο κ. Ντράγκι να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Αναφορικά με την αυξανόμενη γερμανική επιρροή, λόγω του δόγματος του απομονωτισμού που διακηρύσσει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: «Δεν νομίζω ότι η κ. Μέρκελ επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη. Τη γνωρίζω καλά και είναι μία ρεαλιστής πολιτικός. Αγωνίζεται για μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι για το αντίθετο. Και αυτό το απέδειξε με τη γενναία της στάση στην προσφυγική κρίση. Μόνη της η Γερμανία δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τον πλανητικό ρόλο της Ευρώπης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα