Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας των βουλευτών στην Τουρκία

13:37 20/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε μυστική ψηφοφορία, 373 βουλευτές απο του 550 υποστήριξαν στο τουρκικό κοινοβούλιο, το σχέδιο για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, αριθμός επαρκής για να αλλάξει απ’ ευθείας το σύνταγμα χωρίς να χρειαστεί η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για την άρση της ασυλίας βουλευτών από δικαστικές

διώξεις, επιφέρει συνταγματική αλλαγή για την οποία η φιλοκουρδική αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει πως μπορεί σχεδόν να εξαλείψει την κοινοβουλευτική παρουσία της.

Το κοινοβούλιο πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα άλλες δύο ψηφοφορίες για στοιχεία του νομοσχεδίου, οι οποίες θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα των κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που μάχονται εδώ και τρεις δεκαετίες στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Το HDP το αρνείται.

Αντίπαλοι του Ερντογάν υποστηρίζουν πως η άρση της ασυλίας αποτελεί τμήμα μιας στρατηγικής, οι στόχοι της οποίας είναι να ωθηθεί το HDP εκτός κοινοβουλίου, να ενισχυθεί το κυβερνών κόμμα AKP και να σταθεροποιηθεί η υποστήριξη του κοινοβουλίου στο σύστημα της εκτελεστικής προεδρίας που θέλει ο Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

The post Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας των βουλευτών στην Τουρκία appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα