Ψηφιακός Μετασχηματισμός: άγνωστη έννοια για επιχειρήσεις και Τοπική Αυτοδιοίκηση

12:51 29/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη σημασία της ψηφιοποίησης της οικονομίας και στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Ευρυδίκη Χάντζιου.

«Σε ένα ή δύο χρόνια θα έχουμε στα ασύρματα δίκτυα ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 1 Gigabit, ταχύτητες που θα είναι εφάμιλλες αντίστοιχων υπηρεσιών, που θα παρέχονται μέσω οπτικών ινών» σημείωσε

ο κ. Στεφανόπουλος και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ασύρματη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών, όπως οικιακές συσκευές και μετρητές ενέργειας και ύδρευσης. Επεσήμανε ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς βρίσκεται στο ίδιο σημείο που ήταν η κινητή τηλεφωνία στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Προϋπόθεση η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Ένα συνεργατικό μοντέλο μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί τη λύση, σύμφωνα με το Γεν. Διευθυντή της ΕΕΚΤ, ώστε όλες οι υποδομές, οι υπηρεσίες και στο σύνολό τους οι κλάδοι της οικονομίας να εκσυγχρονιστούν το ταχύτερο δυνατό και να δρέψουμε και στην Ελλάδα τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όρους παραγωγικότητας, αύξησης των δημοσίων εσόδων και εντέλει ανταγωνιστικότητας.

ΟΠΑ: + 2,5% στο ΑΕΠ με τη χρήση δεδομένων στο επίπεδο της ΕΕ

«Αν η Ελλάδα το 2017 κατατασσόταν στο μέσο όρο της ΕΕ-28, το ΑΕΠ της θα ήταν 1,5% υψηλότερο», σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν το 2021-2022 πετύχουμε, στη χρήση δεδομένων, τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει η Εσθονία σήμερα, δηλαδή 6 Gigabit ανά κάτοικο τον μήνα, από μισό Gigabit που είναι σήμερα, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών». Η διείσδυση των Κινητών Επικοινωνιών, όπως εξήγησε, έχει άμεση σχέση με την ενδυνάμωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας και «το ευτύχημα είναι ότι οι εταιρείες Κινητών Επικοινωνιών στην Ελλάδα έχουν περιορισμένη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό και μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, με μεγάλες επενδύσεις, άνω του 50% του EBIDTA.».

Στεφανόπουλος: Αναπτυξιακή προτεραιότητα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο κ. Στεφανόπουλος απεύθυνε έκκληση από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης για αλλαγή ψηφιακής νοοτροπίας, καθώς, από την εμπειρία του στον κλάδο αναγνωρίζει ότι αν η κοινωνία δεν αγκαλιάσει τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα συνεχιστεί με βραδύ ρυθμό και η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να κατατάσσεται στους ουραγούς της ΕΕ-28 με την ανάπτυξη να αποτελεί όνειρο και όχι πραγματικότητα. «Στον σχεδιασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής διοίκησης και του κράτους θα πρέπει οι ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες να αποτελούν προτεραιότητα» ανέφερε ο Γεν. Διευθυντής της ΕΕΚΤ και πρόσθεσε ότι πρέπει σήμερα να μεριμνήσουμε για το αύριο, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ, καθώς τα δίκτυα 5G χτίζονται σήμερα πάνω στη διαρκή εξέλιξη των δικτύων 4G και 4G+.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: απουσία ενδιαφέροντος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γεγονός είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, από τους 70 προσκεκλημένους δημάρχους παρέστησαν μόνο 28, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα