Πρώτο πρόβλημα το προσφυγικό – Έρευνα της ΝΟΔΕ Χίου

18:03 12/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έρευνα για τα προβλήματα που απασχολούν τη Χιώτικη κοινωνία πραγματοποίησε η ΝΟΔΕ- Δημοτική Τοπική Οργάνωση Χίου, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Χωρίς να αναφέρονται στοιχεία για τον τρόπο που έγινε η έρευνα και πόσο αντιπροσωπευτική είναι, σημειώνεται σαν πρώτο πρόβλημα το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Τα πλήρη στοιχεία της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ειδική ημερίδα της ΝΟ.Δ.Ε. – ΔΗΜ.Τ.Ο. Χίου, που όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου κοινοποίησε τα αποτελέσματα στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στην τοπική

οργάνωση»μήπως -όπως σημειώνεται- κατανοήσουν επιτέλους τις ανάγκες και τις αγωνίες της Χιακής κοινωνίας».

Δελτίο τύπου

Η έρευνα ΝΟ.Δ.Ε. – ΔΗΜ.Τ.Ο. Χίου, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017 με την συμπλήρωση ερωτηματολογίων, κατέληξε σε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τα προβλήματα που απασχολούν το Χιώτη πολίτη. Προβλήματα που αναδεικνύουν την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, την εγκατάλειψη του νησιού μας αλλά και τις αγκυλώσεις που έρχονται από το παρελθόν και πλέον δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη για απαγκίστρωση από τα ψεύτικα διλήμματα που μας ταλανίζουν τις τελευταίες δεκαετίες.
Το βασικό και κύριο συμπέρασμα του ερωτηματολογίου είναι ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει αλλάξει τη σκέψη και λειτουργία του κατοίκου της Χίου. Δυστυχώς ο αστείος χειρισμός της κυβέρνησης στο φλέγον θέμα που απασχολεί όλους μας, κατατάσσει το μεταναστευτικό στην πρώτη θέση των ζητημάτων προς επίλυση, συνέπεια του οποίου είναι ο αυξημένος δείκτης ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες. Βέβαια από κοντά και προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάζονται και οι κακές υπηρεσίες των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας, δύο φορέων που η κυβέρνηση συνειδητά άφησε να δρουν ανεξέλεγκτα, δαπανώντας υπέρογκα ποσά και προκαλώντας με τη δράση τους όλους τους νοήμονες πολίτες – πλην ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Οι παιδαριώδεις χειρισμοί της κυβέρνησης, οι οποίοι και θα έφταναν στα όρια του γελοίου αν δεν αφορούσαν την εθνική μας ασφάλεια (βλέπε «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι θεατρινισμοί του εταίρου του, Πάνου Καμμένου, να προσποιείται τον Μέγα Αλέξανδρο), θέτουν πολύ ψηλά στη σχετική λίστα το θέμα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων, σε μία περιοχή που αποτελεί το ακροτελεύτιο σύνορο της Ευρώπης. Οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου που ζήσαμε όλο το καλοκαίρι αλλά και οι προσεγγίσεις Τουρκικών σκαφών στην περιοχή μας, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης απλώς επιβεβαιώνουν όσα ξέρουμε για την πολιτική ηγεσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Από λόγια παχιά, από ουσία τίποτα.
Τρίτο σημαντικό συμπέρασμα αποτελεί η αγωνία των κατοίκων για την ανυπαρξία ουσιαστικών υποδομών στο νησί μας. Οι ελλείψεις στο κεντρικό μας λιμάνι, η μη ύπαρξη εξελίξεων για την επέκταση του αεροδρομίου από τότε που η Ν.Δ ως κυβέρνηση κατάφερε να υπερκεράσει το σκόπελο των απαλλοτριώσεων, και το υψηλό κόστος ενέργειας για χάρη όλων όσων έβλεπαν έγκλημα την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Αίπος αλλά ένιωθαν δέος για τον καπνό του φουγάρου της ΔΕΗ στον Καρφά, είναι κάποια από τα θέματα που πρέπει να λυθούν άμεσα. Συνέπεια των παραπάνω το υψηλό μεταφορικό κόστος, το κλίμα αποεπενδύσεων στο νησί και η ανάγκη στροφής σε καινοτομία και τουρισμό.
Βασικά άλλα θέματα αποτελούν το φορολογικό (θυμίζουμε ότι από 1/1/2018 ο ΦΠΑ θα σκαρφαλώσει στο 24% με τις ευλογίες της αριστερής μας κυβέρνησης και παρά την προσπάθειά της για μία ακόμα παράταση από του θεσμούς για να θεωρηθεί επιτυχία στις διαπραγματεύσεις της) η γραφειοκρατία και η φοροδιαφυγή.
Για το τέλος κρατάμε τα θετικά συμπεράσματα της έρευνας. Οι συμπολίτες μας αναγνωρίζουν την αξία και τη συνδρομή του εθελοντικού κινήματος στην επίλυση προβλημάτων στο νησί μας. Επιπλέον τόσο οι δομές του νοσοκομείου Χίου, όσο και ο ίδιος ο Δήμος, παρά τα ισχνά οικονομικά δεδομένα, φαίνεται να προσφέρουν ικανοποιητικές – πολύ καλές επιδόσεις στον τομέα της υγείας το μεν, και της καθαριότητας, της ανακύκλωσης και της ύδρευσης – αποχέτευσης ο δε.
Τα παραπάνω αποτελούν μια πρώτη ανάγνωση των συμπερασμάτων που αναλυτικά θα εξαχθούν από τα ερωτηματολόγια. Τα πλήρη συμπεράσματα αυτής της έρευνας, καθώς και της παράλληλης δράσης ¨Δίπλα στη Χίο που παράγει¨ θα παρουσιαστούν σε ειδική προς τούτο ημερίδα της ΝΟ.Δ.Ε. – ΔΗΜ.Τ.Ο. Χίου.
Γνωρίζοντας ότι οι απαντήσεις του ερωτηματολογίου απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στη Χίο σήμερα, αποστέλλουμε τα αποτελέσματα της έρευνας στο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Μιχαϊλίδη και στην τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ, μήπως κατανοήσουν επιτέλους τις ανάγκες και τις αγωνίες της Χιακής κοινωνίας.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα