Πορτογαλία: Τριήμερο πένθος μετά το θάνατο Σοάρες -Συλλυπητήρια μηνύματα

09:05 8/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο σοσιαλιστής Μάριο Σοάρες, ο οποίος εθεωρείτο «πατέρας της Δημοκρατίας» στη χώρα, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε προς το AFP ο εκπρόσωπος νοσοκομείου της Λισσαβώνας, ο Ζοζέ Μπαράτα.

Ο Σοάρες είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στις 13 Δεκεμβρίου λόγω της «γενικής επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του» και νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο Μάριο Σοάρες, ο ιδρυτής του Σοσιαλιστικού

Κόμματος της Πορτογαλίας, ανέλαβε δύο φορές την πρωθυπουργία, ήταν πρόεδρος της χώρας από το 1986 μέχρι το 1996 ενώ είχε εκλεγεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Πορτογαλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος αρχής γενομένης την Δευτέρα. Ο θάνατός του προκάλεσε έντονα συναισθήματα στην χώρα και η σημαία κυματίζει πλέον μεσίστια στο Κοινοβούλιο στη Λισαβόνα.

Ήταν ένας μαχητής της ελευθερίας» και η Πορτογαλία πρέπει να πασχίσει προκειμένου «να παραμείνει αθάνατη η κληρονομιά του σχολίασε, συγκινημένος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για όλους τους Πορτογάλους. Ήταν ένας από τους θεμελιωτές του δημοκρατικού πολιτεύματος με το οποίο εμείς ζούμε σήμερα υπογράμμισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του Σοάρες ο οποίος τονίζει ότι υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα, ένας πολιτικός που άφησε την κληρονομιά του τόσο στην Πορτογαλία όσο και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Υπήρξε αληθινός Ευρωπαίος, ο οποίος κατανοούσε ότι το πεπρωμένο της χώρας του συνδεόταν άρρηκτα με την Ευρώπη.

Ο εκλιπών αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος διακρίθηκε για την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, τη μετριοπάθεια και το αίσθημα ευθύνης, ιδιότητες που τον συνόδευσαν καθ’ όλη την μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή. Απευθύνω σ’ εσάς, κύριε Πρόεδρε, στην οικογένεια του εκλιπόντος και στον φίλο Λαό της Πορτογαλίας θερμά συλλυπητήρια και ειλικρινή αισθήματα συμπάθειας.

Με μία ανάρτηση στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Μάριο Σοάρες.

Η Ευρώπη θρηνεί την απώλεια του Μάριο Σοάρες. Ο Πορτογάλος «πατέρας της Δημοκρατίας» θα μας δείχνει το δρόμο για την Ευρώπη των αξιών.

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) January 7, 2017

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, για τον θάνατο του Μάριο Σοάρες, τόνισε ότι η απώλεια του Μάριο Σοάρες προκαλεί βαθιά θλίψη και συγκίνηση.Ο σοσιαλιστής πολιτικός με τις ιδέες και τα έργα του επηρέασε όχι μόνο την Πορτογαλία αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Έφυγε αλλά δεν θα ξεχαστεί!

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Σοάρες εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Μάριο Σοάρες ήταν ένα σύμβολο αντίστασης στη δικτατορία και έδωσε σκληρή μάχη για τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η δημοκρατία στην Πορτογαλία χάνει έναν από τους ήρωές της, η Ευρώπη, έναν από τους μεγάλους της ηγέτες και η Γαλλία, έναν παντοτινό φίλο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή:AFP,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα