Ο «Πληρωμένος φονιάς» στην ΕΡΤ1

05:05 8/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το γουέστερν, «Πληρωμένος φονιάς» (The Hired Hand) παραγωγής ΗΠΑ 1971, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 01:00.

Υπόθεση: Ο Χάρι Κόλινγκς και ο Αρτς Χάρις περιπλανιούνται άσκοπα στον Αμερικάνικο Νότο τα τελευταία επτά χρόνια. Στη συντροφιά τους έχει παρεισφρήσει και ο νεαρός Νταν Γκρίφιν. Οι τρεις τους αποφασίζουν να κάνουν μια στάση στην πόλη Ντελ Νόρτε, μια μικρή πόλη στη μέση του πουθενά,

που τη διοικεί ο διεφθαρμένος Μακ Βέι. Ο Χάρις και ο Γκρίφιν σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Καλιφόρνια και να ψάξουν για δουλειά, ενώ ο Κόλινγκς τους ανακοινώνει πως θέλει να επιστρέψει στη γυναίκα του, την οποία έχει εγκαταλείψει χρόνια. Ο Γκρίφιν τους αφήνει για λίγο στο μπαρ μέχρι να φέρει προμήθειες, αλλά κάποιοι αλήτες του Μακ Βέι τον σκοτώνουν εν ψυχρώ αναίτια. Ο Κόλινγκς και ο Χάρις ξεφεύγουν, αλλά το βράδυ επιστρέφουν για να εκδικηθούν και ο Κόλινγκς πυροβολεί τον Μακ Βέι τραυματίζοντάς τον.

Μετά την επιτυχία του «Ξένοιαστου καβαλάρη», η Universal έδωσε στον Πίτερ Φόντα πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία για να γυρίσει την επόμενη ταινία του με τον ίδιο στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Το αποτέλεσμα ήταν η ταινία «The Hired Hand». Πρόκειται για ένα ιδιόρρυθμο γουέστερν, στους χαλαρούς αφηγηματικούς ρυθμούς της αισθητικής της δεκαετίας του ’70.

Αν και στην εποχή της η ταινία για το είδος δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με τα χρόνια ανακαλύφθηκε ξανά και όλοι θαύμασαν τη σκηνοθετική ματιά του Φόντα. Στα ατού της ταινίας είναι η πανέμορφη φωτογραφία του Vilmos Zsigmond, η μουσική του άγνωστου τότε φολκ-κιθαρίστα Bruce Langhorne και φυσικά το μοντάζ του Frank Mazzola. Ειδικότερα, ο τελευταίος θεωρείται ο κατεξοχήν υπεύθυνος για τη ποιότητα της ταινίας, αφού αυτός άφησε το στίγμα του στην ταινία με το περίτεχνο μοντάζ (εικόνες μέσα σε άλλες εικόνες, slow motion κ.λπ.).

Σκηνοθεσία: Πίτερ Φόντα.

Παίζουν: Πίτερ Φόντα, Γουόρεν Όουτς, Βίρνα Μπλουμ, Ρόμπερτ Πρατ, Ρίτα Ρότζερς.

Διάρκεια: 87΄

Keywords
Τυχαία Θέματα