Πορεία ενστόλων στο κέντρο της Αθήνας – Διαβεβαιώσεις Τόσκα για διατήρηση ονομαστικών αποδοχών (video)

22:11 17/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένστολοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συνάδελφοί τους έκαναν συμβολική κατάληψη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι ονομαστικές αποδοχές του προσωπικού διασφαλίζονται με το νέο ειδικό μισθολόγιο, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας

του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Το νέο ειδικό μισθολόγιο έρχεται να διασφαλίσει τη διατήρηση των ονομαστικών αποδοχών του προσωπικού. Αυξάνεται ο βασικός μισθός με την ενσωμάτωση επιδομάτων και διασφαλίζεται το εισοδηματικό επίπεδο του προσωπικού», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και πρόσθεσε πως «παρά το θόρυβο που προκαλείται, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας γνωρίζουν την αλήθεια και ότι σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες κάνουμε ό,τι μπορούμε».

«Καμία μείωση δεν γίνεται στις ονομαστικές αποδοχές των ενστόλων, δεν ανατρέπεται το επίπεδο αποδοχών του προσωπικού, γιατί αναγνωρίζουμε το δύσκολο έργο τους. Η προσωπική διαφορά είναι θεσμοθετημένη, κατοχυρωμένη και δεν έχει χρονικό περιορισμό εφαρμογής. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ενσωματώνονται στον βασικό μισθό επιδόματα, κάτι που αποτελούσε αίτημα επί σειρά ετών, των συνδικαλιστικών ενώσεων και των εργαζομένων, κάτι που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν ούτε τα χρόνια προ κρίσης για να έχουν τον κόσμο σε ομηρία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Είχαμε δεσμευτεί και κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, ότι δεν θα μειωθούν οι αποδοχές των ενστόλων. Εσείς είστε αυτοί που μείωσαν τους μισθούς του προσωπικού», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πως για κάθε κατηγορία προσωπικού, οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται αυτοτελώς με πρόβλεψη μισθολογικής κλίμακας. «Επίσης, υπάρχουν προβλέψεις επιδομάτων, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, οικογενειακής παροχής στην οποία περιλαμβάνεται και το επίδομα εξομάλυνσης για τους διαζευγμένους, που εγώ είχα υποσχεθεί εδώ στη Βουλή και πλέον περιλαμβάνεται στο σχετικό άρθρο. Ακόμη περιλαμβάνεται επίδομα θέσης ευθύνης και πρόβλεψης επιπρόσθετων αποζημιώσεων για εργασία πέραν του πενθημέρου», είπε ο κ. Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας δεν δέχτηκε την απαίτηση των συνδικαλιστών να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ωστόσο συμφώνησε μαζί τους στην τροποποίηση ορισμένων σημείων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην μεταξύ τους συνομιλία ειπώθηκε ότι δεν γίνεται καμία μείωση στις ονομαστικές αποδοχές, διασφαλίζεται το επίπεδο αποδοχών του προσωπικού, αναγνωρίζεται το δύσκολο έργο τους και εξασφαλίζεται ότι θα συνεχίσουν απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Παράλληλα, διατηρείται ο υπολογισμός του χρόνου θητείας και χρόνου φοίτησης στα ΑΕΙ για όσους το είχαν κατοχυρώσει μέχρι τις 31/12/2016.

Επίσης, διατηρείται το επίδομα για υπερωριακή απασχόληση όλα τα σαββατοκύριακα, μέχρι 5 σ/κ, ενώ καταργείται η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών που ίσχυαν μέχρι 31/12/2018. Τέλος βελτιώνεται η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία χωρίς τον κατώτατο περιορισμό των 488 ωρών.

Νωρίτερα, εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας συμμετείχαν σε Πανελλαδική συγκέντρωση ενστόλων που ήταν προγραμματισμένη στην πλατεία Κολοκοτρώνη στις 17:00.

Οι ένστολοι παρέμεναν νωρίς το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος περιμένοντας να επιτραπεί σε μια αντιπροσωπεία τους να μπει στη Βουλή για να παραδώσει ψήφισμα με το οποίο ζητούν να αποσυρθούν τα μέτρα και να γίνει ουσιαστικός διάλογος.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, παραμένουν στον προθάλαμο του ΓΛΚ τον οποίο έχουν καταλάβει από το μεσημέρι, ζητώντας να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα