ΠΓΔΜ: Ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει τα μεσάνυχτα η νέα κυβέρνηση της χώρας

10:31 31/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησε χθες στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεβ, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ (φωτο) ανέφερε ότι η κυβέρνησή του

θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, στη λειτουργία του κράτους δικαίου και στην ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Το απερχόμενο κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Ζάεβ ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του δεν έκανε αναφορά σε σειρά σημαντικών ζητημάτων για τη χώρα, μεταξύ άλλων και για το πώς θα επιλύσει με την Ελλάδα το ζήτημα της ονομασίας.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν τρία κόμματα: η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” του Ζιγιάντιν Σέλα. Τα τρία αυτά κόμματα διαθέτουν 62 έδρες από τις 120 που αριθμεί η Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ζάεβ θα έχει ισχύ κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η ΠΓΔΜ ταλανίζεται από μία βαθιά πολιτική κρίση, η οποία έλαβε ευρύτερες διαστάσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης, σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκλογές, θα συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης και στην επαναφορά της ομαλότητας στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα