Παραιτήθηκαν οι προσωπάρχες της Μέι- Για χάος προειδοποιούν οι Εργατικοί

16:48 10/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τεράστια απογοήτευση», για τους Βρετανούς Συντηρητικούς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών ο ανώτατος σύμβουλος -προσωπάρχης της πρωθυπουργού, Νικ Τίμοθι ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του ταυτόχρονα με την αναπληρώτρια του, Φιόνα Χιλ. Για χάος στο κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, που ήδη εκφράζουν ετοιμότητα να αναλάβουν τα ηνία.

Σε δυσχερή θέση λόγω της απώλειας αυτοδυναμίας των Συντηρητικών κατά τις πρόωρες εκλογές

που η ίδια κάλεσε, η Τερέζα Μέι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει με αυτούς τους προσωπάρχες δίπλα της, τόνισαν πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ. Ο Νικ Τίμοθι θεωρείται από πολλούς, υπεύθυνος για τις σκληρές αλλαγές στην κοινωνική πολιτική των Συντηρητικών και η Φιόνα Χιλ κατηγορείται κυρίως για τη συμπεριφορά της, «που έφτανε σε υβριστικά μηνύματα σε περίπτωση διαφωνίας».

Στην επιστολή παραίτησης του ο προσωπάρχης τονίζει ότι αποδέχεται την ευθύνη για το ρόλο του στο μανιφέστο των Συντηρητικών που συγκεντρώνει τα εσωκομματικά πυρά.

«Βαθιά διαιρεμένη χώρα», χαρακτηρίζει ωστόσο ο παραιτηθείς ανώτατος σύμβουλος τη Βρετανία: «Ψηφοφόροι εξαντλημένοι από τη λιτότητα, απογοητευμένοι ή θυμωμένοι για την Brexit, νέοι που αισθάνονται ότι δεν έχουν τις ευκαιρίες. Κατά τραγική ειρωνεία, διαβεβαιώνω ότι η πρωθυπουργός κατανοούσε τη δυσφορία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νικ Τίμοθι.

Παρά τις επικρίσεις η Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε ότι παραμένει στο αξίωμα και έστειλε ήδη στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας τον επικεφαλής διαπραγματευτή Γουίπ Γουίλιαμσον για έναρξη συνομιλιών με τους Ενωτικούς του κόμματος DUP με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας.

Οι συνομιλίες αυτές θα επικεντρωθούν στο πώς το βορειοϊρλανδικό συντηρητικό κόμμα μπορεί να παράσχει στήριξη στη νέα κυβέρνηση.

Με εννέα υπουργούς και υφυπουργούς, να συγκαταλέγονται στους 12 Τόρις που έχασαν τις έδρες τους, οι Συντηρητικοί εντείνουν τα μετεκλογικά πυρά, εκφράζοντας αντίθεση για τη συμφωνία συνεργασίας της Μέι με το βορειοιρλανδικό DUP υπό την Αρλίν Φόστερ, με κυρίαρχο σχόλιο ότι ένα κόμμα «λαϊκιστικό που τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής και του μαλακού Brexit δεν είναι κατάλληλος εταίρος για τους Συντηρητικούς.

Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά για την Τερέζα Μέι που πρέπει να συνάψει συμφωνία με το DUP μέχρι την επόμενη εβδομάδα, για να λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη βασίλισσα Ελισάβετ στις 19 Ιουνίου, ενώ την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί η έναρξη των διετών διπαραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

ΠΗΓΗ:BBC

Σχετική είδηση:Μήνυμα Μέρκελ για άμεση έναρξη συνομιλιών για το Brexit

Σχετική είδηση:Τα τελικά αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών

Σχετική είδηση:Βρετανία: Προς κυβέρνηση «άτυπης» συνεργασίας Μέι με Ενωτικούς (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραιτήθηκαν, Μέι-, Εργατικοί,paraitithikan, mei-, ergatikoi