Ζάκυνθος: Στον εισαγγελέα καταγγελία για εκτεταμένη λαθροϋδροληψία στον Πλάνο

15:29 10/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον εισαγγελέα αποστέλλεται αναφορά– καταγγελία για λαθροϋδροληψία στην περιοχή του Πλάνου. Η καταγγελία, η οποία αναγνώστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου από τον επικεφαλής του συνδυασμού «ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Αντώνη Κασιμάτη, συντάχθηκε από τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Πλάνου, Παναγιώτη Μπάστα , Παναγιώτη Μάργαρη και τον δημοτικό σύμβουλο του προαναφερόμενου συνδυασμού, Χαράλαμπο Μαυρία. Να σημειωθεί ότι, το εν λόγω θέμα είχε απασχολήσει το σώμα σε προηγούμενη συνεδρίαση

του, κατά την οποία, είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε επεισόδιο που σημειώθηκε σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ των δύο μελών του τοπικού συμβουλίου Πλάνου και του δημοτικού συμβούλου με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ, Κώστα Κόκκορη. Όπως είχε ειπωθεί από τον κ.Μαυρία, ο κ.Κόκκορης εξύβρισε τους κατοίκους της περιοχής και τον ίδιο προσωπικά, ενώ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ είχε υποστηρίξει ότι ο δημοτικός σύμβουλος χειροδίκησε εναντίον του.

Σύμφωνα με όσα ανέγνωσε ο κ.Κασσιμάτης, στην καταγγελία γίνεται λόγος για φαινόμενα λαθροϋδροληψίας από ορισμένους ξενοδόχους, μεταξύ των οποίων, κατονομάζεται ο μεγαλοξενοδόχος και τέως πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ζακυνθίων, Χρήστος Ξένος, ο οποίος τουλάχιστον κατά το παρελθόν- όπως συγκεκριμένα αναφέρεται- προέβη σε παράνομες συνδέσεις για την κάλυψη των αναγκών σε νερό των πολλών κλινών που διαθέτει καθώς και δραστηριοτήτων όπως νεροτσουλήθρες, water park κ.α. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην καταγγελία, προκαλεί απορία το γεγονός ότι στον εν λόγω επιχειρηματία δόθηκε έγκριση από τη ΔΕΥΑΖ για μεγάλη νέα ξενοδοχειακή μονάδα, όταν από πέρυσι η περιοχή του Πλάνου παρουσιάζει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας και χωρίς να έχει υπάρξει ενίσχυσή της από γεώτρηση ή αγωγό.

Επίσης, στην αναφορά επισημαίνεται ότι, γενικότερα, το φαινόμενο της λαθροϋδροληψίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα το νερό των γεωτρήσεων της περιοχής να μην επαρκεί για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ, επειδή δεν τιμολογείται ένα μεγάλο μέρος κυβικών νερών που αντλείται αφού «εξαφανίζεται», η ΔΕΥΑΖ δεν έχει τα έσοδα που θα έπρεπε για να καλύψει τα έξοδά της. Τέλος, επιρρίπτονται ευθύνες στον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, μεταξύ άλλων, για αδιαφορία αντιμετώπισης του προβλήματος «σε βαθμό που υπερβαίνει τα όρια του αξιόποινου στο πλαίσιο της παράβασης καθήκοντος». Εντωμεταξύ, ο κ. Χ. Μαυρίας στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση, έθεσε το ερώτημα εάν είναι επίσημα υπάλληλος της ΔΕΑΥΖ ο κ. Κονίδης, τον οποίο είχε επικαλεστεί ο κ. Κόκκορης χαρακτηρίζοντάς τον ως τεχνικό σύμβουλο, ενώ, υποστήριξε ότι, στον Πλάνο οι παράνομες συνδέσεις είναι 50 και 200 σε ολόκληρο το νησί.

Σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ Ζακύνθου ο κ. Παναγιώτης Μάργαρης αναφερόμενος στο ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης είπε πως πριν από περίπου 1,5 μήνα ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πλάνου, Παναγιώτης Μπάστας, δέχτηκε καταγγελίες πολλών κατοίκων της περιοχής ότι δεν έχουν νερό και ενώ, ταυτόχρονα, διαδιδόταν ότι υπάρχουν στον καταθλιπτικό αγωγό δύο παράνομες παροχές για επιχείρηση που ανήκει στον κ. Χρήστο Ξένο. Εφόσον ο κ. Μπάστας διαπίστωσε ότι, όντως ευσταθούν οι καταγγελίες, το θέμα τέθηκε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ και έκλεισαν οι δύο παράνομες παροχές. Ωστόσο, κάποιες ημέρες αργότερα, έγιναν νέες αντίστοιχες καταγγελίες για τον ίδιο αγωγό, κοντά στα σημεία που είχαν διαπιστωθεί οι προηγούμενες παράνομες συνδέσεις και οι οποίες αφορούσαν στην εξυπηρέτηση της ίδιας επιχείρησης. Όταν και πάλι τέθηκε το θέμα στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ από τα δύο μέλη του τοπικού συμβουλίου και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Μαυρία, η απάντηση που δέχθηκαν ήταν ότι σε έλεγχο που έκανε κ. Κονίδης δεν διαπιστώθηκε κάποια παρανομία. Σύμφωνα με τον κ.Μάργαρη, στα επιχειρήματά τους ότι θα έπρεπε ο κ.Κονίδης να διεξάγει τον έλεγχο με τη συνδρομή -για την υπόδειξη του σημείου που είχε γίνει παράνομη σύνδεση- του κ.Μπάστα, υπήρξε αντίδραση από τον κ.Κόκκορη λέγοντας ότι «αν είναι έτσι να μην ξανάρθω» ενώ μίλησε και με χυδαίες εκφράσεις για την περιοχή, για να ακολουθήσει το επεισόδιο με τον κ.Μαυρία, όπου πλέον η υπόθεση έλαβε προσωπικό χαρακτήρα. Όπως ανέφερε ο κ. Μάργαρης, τα δύο μέλη του τοπικού συμβουλίου δεν ενεπλάκησαν στην αντιπαράθεση, όπως λένε ορισμένοι, αλλά, ούτε υπήρξε και χειροδικία.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μάργαρης, αφού επεσήμανε ότι ήταν καθήκον των μελών του τοπικού συμβουλίου να μεταφέρουν τις καταγγελίες των κατοίκων ώστε να μην κατηγορηθούν ότι «τα παίρνουν γι’ αυτό κρατούν κλειστά τα στόματά τους», τόνισε ότι, κάποιοι, αντί να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα για το πώς και τι έγινε στη συγκεκριμένη συνάντηση, θα έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα κλείνοντας τις παράνομες παροχές. Τέλος, ο κ. Μάργαρης είπε πως, αν και δεν διαφωνεί με την επιστολή, ωστόσο, θα έπρεπε να υπάρχουν υπογραφές των δύο τοπικών συμβούλων και του δημοτικού συμβούλου προκειμένου να είναι έγκυρη.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Πομόνης – Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα