«Πάγος» από Ρεν - Σόιμπλε για νέο κούρεμα του χρέους - Αντιδράσεις

18:37 7/6/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Σκληρή γλώσσα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) χρησιμοποίησε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία Όλι Ρεν, συνεχίζοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. «Δεν θεωρώ ότι είναι δίκαιο να προσπαθεί το ΔΝΤ να νίψει τας χείρας του και να ρίξει το φταίξιμο στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ρεν, σχολιάζοντας το «mea culpa» του Ταμείου. Εν τω μεταξύ, τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέρριψε εκ νέου
ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της Ευρωζώνης. Η παραδοχή του διεθνούς νομισματικού ταμείου οτι έχουν γίνει λάθη πυροδοτεί εντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικο της χώρας. Ο Πρωθυπουργός από το Ελσίνκι επεσήμανε οτι το 2010 δεν υπήρχε μηχανισμός σταθερότητας, ενώ τώρα γινονται συντονισμένα βήματα.Καμία έκπτωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι δανειστές με τον Ολι Ρεν να διαμηνύει στην Αθήνα ότι θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωση του χρέους επεσήμανε ότι δεν είναι στην ατζέντα, άποψη την οποία φέρεται να συμμερίζεται και ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Για λανθασμένες εκτιμήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία μιλά ο ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, υποστηρίζοντας όμως ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν σωστές «Δεν θεωρώ αυτές τις προβλέψεις επιστημονική απόδειξη. Διότι όλες οι προβλέψεις που έγιναν αποδείχθηκαν ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», σημείωσε ο πρώην επικεφαλής Eurogroup.
Ο νέος πόλεμος άναψε νέο γύρο συζητήσεων στο εσωτερικό της χώρας για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει πιέσεις για αλλαγές του προγράμματος.
«Το 2010, δεν είχαμε Μηχανισμό Σταθερότητας. Τώρα έχουμε και ήδη στηρίζει τέσσερα μέλη της Ευρωζώνης: την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Τότε, είχαμε νομισματική ένωση, αλλά δεν είχαμε δημοσιονομικό συντονισμό. Τώρα, λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για το σκοπό αυτό», σημείωσε από το Ελσίνκι ο Πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στη διαμάχη της ΕΕ με το ΔΝΤ. «Τον πρωθυπουργό δεν τον ενδιαφέρει να κεφαλαιοποιήσει για κομματικό όφελος τα προβλήματα του χθες αλλά να λύσει τα προβλήματα του αύριο» τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να παρέμβει στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την ΕΕ. Η ίδια κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι την κριτική στο πρόγραμμα την έχει κάνει εδώ και χρόνια ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα δικαιώνεται. Η συζήτηση αυτή όμως, συνέχισε, μπορεί να έχει οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα -που υπέστη τις συνέπειες- για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εξής, αλλά για τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Ο Αλέξης Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ζητά να μάθει : «Πώς προτίθεται να αξιοποιήσει αυτή την παραδοχή, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης; Θα διεκδικήσει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και την ρήτρα ανάπτυξης». Ως ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας ώστε να ζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους χαρακτηρίζουν την έκθεση του ΔΝΤ οι κυβερνητικοί εταίροι.
«Το έγγραφο του ΔΝΤ δείχνει τον τρόπο που θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Ελλάδα, ήδη από το 2008, εκτιμώντας σωστά και τα εσωτερικά δημοσιονομικά δεδομένα και τους διεθνείς συσχετισμούς», τόνισε το ΠΑΣΟΚ. «Η παραδοχή του ΔΝΤ ενισχύει το ελληνικό αίτημα ουσιαστικών αλλαγών και απάλειψης δυσβάστακτων όρων σε μελλοντική επικαιροποίηση και νομιμοποιεί ισχυρά την διαγραφή μέρους του χρέους στις αρχές του προσεχούς έτους.», σημείωσε η ΔΗΜΑΡ. Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τη λαϊκή εντολή για την πολιτική της, εξαπέλυσε από το νομό μαγνησίας όπου περιοδεύει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος που παράλληλα τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το πρώτο μνημόνιο έγινε με συνεργούς το Γιώργο Παπανδρέου, το ΛΑΟΣ και τους συνεργούς της πρώτης κυβέρνησης, προκειμένου να γλιτώσουν τα χρήματά τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες» «Η τρόικα δηλώνει επισήμως πλέον την αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής που διέλυσε τη χώρα μας και τσάκισε τον ελληνικό λαό. Η συγκυβέρνηση, προσθέτει «παραμένει άβουλο πιόνι στα χέρια των τοκογλύφων δανειστών» σημειώνει η Χρυσή Αυγή. Για τσακωμό μεταξύ λύκων για το μοίρασμα της λείας από το σφαγιασμό του λαού κάνει λόγο το ΚΚΕ. Σχετικές ειδήσεις: Ρεν για νέο κούρεμα: «Όταν έρθει η ώρα θα το δούμε» - Βολές κατά ΔΝΤ

Δέσμευση για κούρεμα δεν υπάρχει φέρεται να δηλώνει ο Σόιμπλε

Επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το λάθος του ΔΝΤ

Το ΠΑΣΟΚ για ΔΝΤ-Χρυσή Αυγή-κυβερνητική σταθερότητα και λειτουργία

Π. Καμμένος: Η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εντολή για την πολιτική της

ΔΗΜΑΡ: Η παραδοχή του ΔΝΤ θέτει υπό αμφισβήτηση την «αυθεντία» των επιλογών

ΚΚΕ: Η αντιπαράθεση ΔΝΤ - ΕΕ είναι τσακωμός λύκων για το μοίρασμα της λείας
Keywords
Τυχαία Θέματα