Όπερα: Απαγωγή από το Σεράϊ (video)

13:06 9/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Όπερα σε 3 πράξεις του Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Πρωτοανέβηκε στη Βιέννη το καλοκαίρι του 1782 με μεγάλη επιτυχία. Το έργο γράφτηκε κατά παραγγελία του Αυτοκράτορα Ιωσήφ Β΄ των Αψβούργων και το λιμπρέτο στηρίχτηκε στη θεατρική κωμωδία «Μπελμόντε και Κομσταντζα».
Ο Σελίμ πασάς αγαπάει με πάθος την πανέμορφη Κονστάντζα, που κρατά αιχμάλωτη στο ανάκτορό του . Την Κονστάντζα, την άρπαξαν οι πειρατές που είχαν ληστέψει το ισπανικό πλοίο του Μπελμόντε και μαζί με την υπηρέτριά της Μπιόντα και τον υπηρέτη

του Μπελμόντε, Πετρίλο τους πούλησαν στον Σελίμ.
Ο Μπελμόντε όμως έχοντας διαφύγει τη σύλληψή του ναυλώνει άλλο πλοίο και φθάνει κοντά στο σεράι για ν’ απελευθερώσει τους φίλους του. Στο μεταξύ ο Σελίμ εξομολογείται στην Κονστάντζα τον έρωτά του. Εκείνη αρνείται να ενδώσει και δηλώνει ότι αγαπάει τον Μπελμόντε,.Εν τω μεταξύ η Μπιόντα και ο Πετρίλο που συνδέονται αισθηματικά, καταστρώνουν σχέδια για την δραπέτευσή τους.
Η παράσταση είναι μια θεαματική παραγωγή που στήθηκε στο Υπόστεγο 7 του αεροδρομίου του Σάλτσμπουργκ, τον Αύγουστο του 2013, πάνω σε 11 πλατώ διασκορπισμένα σε περισσότερα από 13.700 τετρ. μέτρα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Το Υπόστεγο 7 είναι μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική κατασκευή από 1.200 τόνους ατσάλι και 75.000 τετραγωνικά μέτρα γυαλί, Φιλοξενεί μια συλλογή από 25 ιστορικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και αγωνιστικά αυτοκίνητα της Φόρμουλα 1, εστιατόρια, μπαρ. Σε αυτή τη μοντέρνα εκδοχή του έργου η ιστορία εκτυλίσσεται έξω από το τουρκικό σεράι και δείχνει τη χρήση των γυναικών ως εμπορεύματα σήμερα, έτσι λοιπόν ο Σελίμ είναι ένας διάσημος σχεδιαστής ρούχων με ιδιωτικό αεροπλάνο, η Κοστάντζα μοντέλο, η Μπιόντα γαζώτρια στο εργοστάσιο που ράβει τα ρούχα του Σελίμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα