Οι προτάσεις Τσίπρα για τη φορολογική πολιτική

17:42 4/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Τη δική του πρόταση, για ένα φορολογικό σύστημα απλό, λειτουργικό, σταθερό, αποτελεσματικό και πιο δίκαιο παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ημερίδα στο ΕΒΕΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η σταθερή και διαχρονική μεροληψία της φορολογικής πολιτικής υπερ των οικονομικά ισχυρών έχει αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της σημερινής κρίσης.

Ο αρχηγός

της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος πρέπει να οδηγεί σε κάθετη ρήξη με ένα σύστημα που διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες αποδιαρθρώνοντας την κοινωνική συνοχή.

«Απειλεί με φυλακή τον μισό ελληνικό πληθυσμό και οργανώνει μια οικονομική μεταρρύθμιση που καθηλώνει τις επόμενες γενιές στα 300 ευρώ. Φτιάχνουν μια Ελλάδα για τους λίγους», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ανέφερε δε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι εστιασμένο στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.


Οι βασικοί πυλώνες μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στο φορολογικό, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι η δημιουργία περιουσιολογίου, η οργάνωση ενός δικαίου φορολογικού συστήματος και η επανασύσταση συστήματος ελέγχου και διοίκησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Η οργάνωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα προϋποθέτει μεταξύ άλλων, την αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μέτρα, όπως συμπλήρωσε, η μείωση του ΦΠΑ από το 23% και η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Έκανε, μάλιστα, και αναφορά στο πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Λάρισα (με τους δυο νεκρούς φοιτητές) και σημείωσε πως «η εξίσωση των συντελεστών οδήγησε τους πολίτες να κλείσουν τα καλοριφέρ και να επιλέξουν να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται με μαγκάλι».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η κρίση των δημοσίων οικονομικών, που σχετίζεται άμεσα με τη διόγκωση χρέους δεν είναι κρίση δαπανών, αλλά κρίση εσόδων που εμφανίζεται κυρίως στους άμεσους φόρους, καθώς και στους φόρους εισοδήματος και περιουσίας. Όπως είπε, «αυτό σημαίνει ότι οι ωφελημένοι από την υστέρηση των εσόδων δεν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά το οργανωμένο σύστημα φοροδιαφυγής του πλούτου».


Οι βασικοί πυλώνες των προτάσεων

*Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα.
*Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα.
*Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών.
*Φορος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.
*Δημιουργία περιουσιολογίου.
*Οργάνωση κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος δηλαδή επαναθεμελίωση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογίας.
*Επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης.

Σχετικές ειδήσεις:

Σ. Κεδίκογλου: Αντίθετη με τη απλή αριθμητική η φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα