Σαμαράς: «Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης»

17:11 4/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τη φράση «σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ξεκίνησε τις δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Με αφορμή την υπογραφή 25 συμφωνιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες. «Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεων των δύο χωρών να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια

για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Η σχέση μας, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη και δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας προσθέτοντας πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.

Η ανάπτυξη μιας καλής γειτονίας, με μια συστηματική προσπάθεια επίλυσης των θεματων που υπάρχουν είναι πάντοτε θετική, πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας πηγαίνουν απο το καλό στο καλύτερο όπως αποδεικνύουν και οι συμφωνίες σε πολλούς και διαφορετικους τομείς συνεργασίας.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν τέθηκαν τα θέματα της ΑΟΖ της Χάλκης και της τρομοκρατίας ο κύριος Σαμαράς αφού ανέφερε πως στα ζητήματα τρομοκρατίας υπάρχει κοινή οπτική και αντιμετώπιση ανέφερε πως για τα θέματα της ΑΟΖ και της Χάλκης οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές αλλά αυτήν την ώρα δεν ειναι η κατάλληλη στιγμή για αναλυτική συζήτηση ή για λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του απαντώντας σχετικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν βήματα για αμοιβαία επωφελή (win win) λύση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Γκιούλ(φωτογραφία αριστερά)

Μετά την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν από τους υπουργούς 25 πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας, της Γεωργίας, του Αθλητισμού, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Τουρκία.

Ανάμεσα στις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας περιλαμβάνονται συμφωνίες για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων, την απαγόρευση διακίνησης παράνομης πολιτιστικής περιουσίας και πρωτόκολλα συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών υγείας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στον τομέα αυτό καθώς και συμφωνία ανάμεσα στα κρατικά κανάλια των δύο χωρών.
Keywords
Τυχαία Θέματα