Ο Τραμπ επίσημα 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Πρώτα η Αμερική (video)

21:03 20/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ μετά και την επίσημη τελετή ορκωμοσίας έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στην πρώτη ομιλία του αμέσως μετά είπε ότι « από σήμερα η εξουσία επιστρέφει στον λαό» και επανέλαβε ότι τώρα με το όραμά του, «η Αμερική θα είναι πρώτη». «Θα ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή και σπουδαία και πάλι» είπε προσθέτοντας πως στην εθνική προσπάθεια ανοικοδόμησης μπορούν να συμβάλουν οι Αμερικανοί βάσει «δύο απλών κανόνων». «Αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς», τόνισε.

Το

εθιμοτυπικό ολοκληρώθηκε με την προεδρική αυτοκινητοπομπή να διασχίζει τη Λεωφόρο Πενσυλβάνια κατευθυνόμενη από το Καπιτώλιο στο Λευκό Οίκο. Κάποια στιγμή μάλιστα, ο νέος πρόεδρος βγήκε από το αυτοκίνητο και μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια και το γιο τους Μπάρον διέσχισαν πεζή για κάποια μέτρα τη λεωφόρο υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών των μυστικών υπηρεσιών, ενώ το πλήθος τους επευφημούσε.

Τα προτάγματα του οράματος Τραμπ: Προστατευτισμός και πατριωτισμός

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στη 15λεπτη ομιλία του είπε ότι στόχος του είναι να θέσει την Αμερική «πάνω απ’ όλα» και να δώσει πίσω στους πολίτες την εξουσία που μέχρι πρότινος βρισκόταν μόνο η Ουάσιγκτον. Για πολύ καιρό οι πολιτικοί ευημερούσαν, είπε, ωστόσο θέσεις εργασίας χάνονταν και εργοστάσια έκλειναν.

«Ένα νέο διάταγμα θα ακούγεται σε κάθε πόλη, σε κάθε ξένη πρωτεύουσα και σε κάθε χώρο εξουσίας. Από αυτή τη μέρα και στο εξής ένα νέο όραμα θα μας κυβερνά. Από αυτή τη μέρα και στο εξής η Αμερική θα έρχεται πρώτη. Η Αμερική πρώτα. Κάθε απόφαση για το εμπόριο, τους φόρους, τη μετανάστευση, τις διεθνείς σχέσεις, θα λαμβάνεται προς όφελος των Αμερικανών εργατών και των αμερικανικών οικογενειών. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από τις επιθετικές βλέψεις άλλων κρατών που κατασκευάζουν τα προϊόντα μας, κλέβουν τις εταιρίες μας και καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας μας. Ο προστατευτισμός θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία και ισχύ», είπε.

Υποσχέθηκε επίσης να εξαλείψει την «εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία».

«Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου Γης» τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

Επίσης, απευθύνθηκε στον πατριωτισμό των Αμερικανών.

«Είτε είμαστε μαύροι είτε καφέ είτε λευκοί, όλοι έχουμε το ίδιο κόκκινο αίμα των πατριωτών, όλοι απολαμβάνουμε τις ίδιες ένδοξες ελευθερίες και όλοι χαιρετούμε την ίδια μεγάλη αμερικανική σημαία», είπε.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ «επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών», χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και την σύζυγό του Μισέλ για την ευγενική βοήθεια που προσέφεραν κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας, σημειώνοντας πως επέδειξαν «μεγαλοπρέπεια».

Αργότερα, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο Κογκρέσο απέτισε φόρο τιμής στην Χίλαρι Κλίντον και στον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, λέγοντας ότι τρέφει σεβασμό στα πρόσωπά τους. «Είτε είστε Ρεπουμπλικανοί είτε Δημοκρατικοί, αυτό δεν έχει καμία διαφορά. Εμείς θα σας ακούμε και αυτό είναι τιμή για εμάς» είπε ο νέος πρόεδρος.

Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν και με τη νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ η οποία εμφανίστηκε στην τελετή με ένα σύνολο του οίκου Ralph Lauren σε μπλε χρώμα, ένα φόρεμα με ασορτί χρωματικά σακάκι τύπου μπολερό.

Η εμφάνιση του πρώην μοντέλου παραπέμπε στο στυλ της στη δεκαετία του 1960, με αποτέλεσμα να θυμίζει την εκλιπούσα πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και Τζάκλιν Κένεντι και τα μίντια να αναρωτιούνται αν θα αντέξει τις συγκρίσεις με τις ιστορικές Πρώτες Κυρίες.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν από νωρίς, αναμένεται να διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα