Κομοτηνή: Πολεοδομικός Σχεδιασμός δύσκαμπτος και δυσλειτουργικός

19:22 20/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Νόμος για τον χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο Ν.4447/2016, είναι ο τελευταίος νόμος του 2016, ο οποίος ψηφίστηκε στις 23/12/2016 . Αποτελεί Μνημονιακή επιταγή. Αντικαθιστά τον Ν.4269/14, ο οποίος δεν εφαρμόσθηκε, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει ιδιαίτερες αλλαγές από αυτόν. Ουσιαστικά παντρεύει σε έναν, δύο προηγούμενους νόμους ,τον ν.2508/97 που αφορούσε τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον ν.2742/99 που αφορούσε τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με την γνωστή Κομοτηναία Αρχιτέκτων, την κα Τάνια Βεζυριαννίδου ο χωρικός σχεδιασμός αναφέρεται στα τρία επίπεδα του χωρικού σχεδιασμού:

το εθνικό, το περιφερειακό και το τοπικό.

Στο 16% ο σχεδιασμός των τοπικών χωρικών σχεδίων

«Στο πρώτο επίπεδο, το εθνικό διαμορφώνονται μόνο τα πλαίσια και οι κανόνες και δίνονται κατευθύνσεις προς τα κατώτερα επίπεδα σχεδιασμού, το περιφερειακό και το τοπικό . Το δεύτερο επίπεδο αφορά τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια και αναφέρεται σε κατευθύνσεις για την αναπτυξιακή διάρθρωση του περιφερειακού χώρου και την ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Το κρίσιμο και τελευταίο επίπεδο χωρικού σχεδιασμού είναι τα τοπικά χωρικά σχέδια. Αυτά γίνονται σε επίπεδο δήμων» εξηγεί η ίδια. Όπως αποκαλύπτει σε έρευνα που πραγματοποίησε το 2014, με την ολοκλήρωση του προηγούμενου νόμου, του ν.2508/97, παρουσιάσθηκε ότι, στα 17 χρόνια ισχύος του νόμου (1997-2014) ο σχεδιασμός των τοπικών χωρικών σχεδίων σε επίπεδο καποδιστριακών δήμων (νυν δημοτικών ενοτήτων) έφτασε μόλις στο 16% σε επίπεδο χώρας ενώ το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 4% , όταν αναφερόμασταν σε επίπεδο Καλλικράτειων Δήμων, αναδεικνύοντας ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη χώρα μας είναι δύσκαμπτος και δεισλειτουργικός.

Δύο δημοτικές ενότητες στην Π.Αν.Μ.Θράκη διαθέτουν Γ.Π.Σ.

Σύμφωνα με την κα Βεζυριαννίδου στο επίπεδο της Περιφέρειας ΑΜΘ μόλις δύο Δημοτικές Ενότητες(ΔΕ)(πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι) σε σύνολο 55 ΔΕ, η ΔΕ Καβάλας και η ΔΕ Ιάσμου διαθέτουν ΓΠΣ ενώ σε επίπεδο καλλικράτειων Δήμων, κανένας. «Άρα έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι σχέδια αναπτυξιακά, τα οποία οφείλει να έχει κάθε δήμος αν θέλει να προγραμματίζει αναπτυξιακές δράσεις για την επόμενη 15-20ετία, διότι τα σχέδια αυτά επιδιώκουν μέσα από το συνδυασμό αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων, τον καθολικό σχεδιασμό των αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών του Δήμου και κυρίως αποτελούν κανονιστικά σχέδια χρήσεων γης. «Έτσι, ο σχεδιασμός του συνολικού χώρου ενός Δήμου ανάγεται σε κύρια πολιτική δράση του Δήμου, με άμεση επίπτωση στην ποιότητα του περιβάλλοντος και στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών του».
Φώτο: Τάνια Βεζυριαννίδου, αρχιτέκτων Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα