Ο Π.Κολοκοτσάς για διαχείριση σκουπιδιών

14:46 15/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Σε όλη μου τη ζωή τιμούσα τη Ζάκυνθο με κοινωνική ευαισθησία και με ανιδιοτελή προσφορά επί 35 και πλέον έτη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλοι οι δημότες της Ζακύνθου, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, να με τιμούν με τη σειρά τους με αποκορύφωμα τις εκλογές του 2014 που με εξέλεξαν Δήμαρχο Ζακύνθου, αναγνωρίζοντας την εντιμότητά μου, την επαγγελματική μου επάρκεια και την αγάπη για τον τόπο μας», επισημαίνει σε ανακοίνωση του, ο Δήμαρχος

Παύλος Κολοκοτσάς.

Αναλυτικότερα, ο κ.Κολοκοτσάς, αναφέρει τα εξής:
«Πριν ακόμη αναλάβω τα καθήκοντά μου και μετέπειτα με τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που εξέλεξε ο Ζακυνθινός λαός, προετοιμάστηκα δημιουργώντας ειδικούς φακέλους και σχέδια για την αποπεράτωση δύο μεγάλων και σοβαρών έργων υποδομής: Την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και το θέατρο.
Τα έργα αυτά αφορούν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό μας. Από την πρώτη στιγμή αρχίσαμε τη μάχη για τη Ζάκυνθο κόντρα στη γραφειοκρατία και σε κάποιους, που για λόγους μικροπολιτικής και εμπάθειας, δημιουργούσαν συνεχώς γραφειοκρατικά εμπόδια και παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη και δημιουργώντας αμφιβολίες για το έαν τα δύο αυτά μεγάλα έργα υλοποιηθούν από τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.
Ο Δήμος Ζακύνθου είναι καταχρεωμένος με πάνω από 40 εκ. ευρώ (δημοτικές επιχειρήσεις, παράνομα δάνεια, μείωση εσόδων πάνω από 70% από κρατικές επιχορηγήσεις για εκτέλεση έργων, κλπ). Κάθε μέρα γίνεται αγώνας, ώστε ο Δήμος να μείνει ανοιχτός για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Συντάξαμε καινοτόμες και πρωτοποριακές μελέτες, για τις οποίες βραβευθήκαμε από ειδικούς επιστήμονες της ΚΕΔΕ. Ειδικά για το θέμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων έχουμε τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του Υπουργείου Εσωτερικών (ειδικά του Γενικού Γραμματέα για τον συντονισμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, κ. Καπετάνιου), του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Οικονομίας.
Ο Δήμος διαθέτει χώρο που πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους, όπως επίσης και ένα πρωτοπόρο τοπικό σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι σύμφωνο και εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό.
Λόγω του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίσαμε με τα σκουπίδια στους δρόμους, ενταχθήκαμε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ως πρώτοι ανάμεσα σε άλλους πέντε Δήμους της χώρας, με προϋπολογισμό 18,6 εκ. ευρώ.
Ήδη το έργο, σύμφωνα και με πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, κ. Καπετάνιου, και με την παρουσία εκπροσώπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και γίνονται διεθνείς ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί.
Μεγάλη δε, ήταν η ικανοποίηση των Υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, αφού το πρόστιμο των 30.000 ευρώ που θα έπεφτε στα κεφάλια των Ζακυνθινών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πήρε αναβολή έως τις 31/12/2018.
Έγινε η έναρξη λειτουργίας της ενδιάμεσης λύσης, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί με 2,5 εκ. ευρώ από δημόσιες επενδύσεις από τις 31/12/2014.
Δυστυχώς, τα κάπιταλ κοντρόλ και οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο 2015, είχε σαν συνέπεια το έργο αυτό να καθυστερήσει.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες άρχισαν τον Μάρτιο του 2016 και από 20 εταιρείες που είχαν αρχικά ενδιαφερθεί, τελικά προσφορά κατέθεσαν μόνο οι 3, εξαιτίας των κάπιταλ κοντρόλ.
Ο διαγωνισμός έγινε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τη συνδρομή του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Για την παραλαβή του εξοπλισμού συγκροτήθηκαν οι προβλεπόμενες από το Νόμο επιτροπές με τη συμμετοχή εξειδικευμένων μηχανικών.
Ουδεμία παρέμβαση στο έργο των επιτροπών δεν υπήρξε από τον Δήμο. Αντίθετα, ο Δήμαρχος, Παύλος Κολοκοτσάς, συνεχάρη κατ’ επανάληψη την επιτροπή για τη λεπτομερή καταγραφή του εξοπλισμού και τις παρατηρήσεις που έκαναν.
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου συγκάλεσε στο Πνευματικό Κέντρο όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τις επιτροπές αξιολόγησης και παραλαβής, καθώς και τους προμηθευτές με τους συμβούλους του.
Αναγνώσθηκαν μία προς μία οι παρατηρήσεις των επιτροπών και συμφωνήθηκε απ´ όλους ομόφωνα η εγκατάσταση του εξοπλισμού στην αδειοδοτημένη θέση του Λίβα και η έναρξη της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Απεστάλη μάλιστα, φωτογραφικό υλικό για την έναρξη λειτουργίας της ενδιάμεσης λύσης προς το Ευρωπαικό Δικαστήριο και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο εξοπλισμός θα παραληφθεί μόνο αν εξαλειφθούν όλες οι παρατηρήσεις της επιτροπής. Εξάλλου, η ανάδοχος εταιρεία βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε να αντικαταστήσει οποιοδήποτε μηχάνημα που τελικά δεν θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές.
Ο ΧΥΤΑ του Σκοπού έχει κλείσει οριστικά και είναι έτοιμο το σχέδιο ανάπλασής του. Παράλληλα, λειτουργούν δύο ΚΔΑΥ για την ανακύκλωση (το ένα στο Αεροδρόμιο και το άλλο στον Λίβα).
Λυπούμαι αν κάποιοι επένδυσαν στο πρόβλημα των σκουπιδιών και στην τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου, προσπαθώντας να σπιλώσουν την υπόληψη και την εντιμότητα του Δημάρχου, Παύλου Κολοκοτσά.
Επί Δημαρχίας μου φαινόμενα παραβίασης της νομιμότητας δεν θα περάσουν. Τα ψέματα τελείωσαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2014.
Βεβαίως, λάθη από έναν υποστελεχωμένο και κατεστραμμένο Δήμο μπορεί να γίνονται.
Ας μην ξεχνούν όλοι όμως, που βρέθηκε η Ελλάδα και η Ζάκυνθος στο τέλος του 2014.
Παρά τον πόλεμο προς το πρόσωπό μου, όταν θα παραδώσω τον Δήμο Ζακύνθου το νησί μας από πλευράς υποδομών θα είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μέρος σε ομορφιά και ανάπτυξη.
Θα είναι το νησί του κάλλους και του πολιτισμού, που οι νεότερες γενιές απαλλαγμένες από τα ελαττώματα των μεγαλύτερων, που έφεραν τον τόπο μας στη σημερινή κακή κατάσταση, θα ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.
Λυπάμαι για τη μακροσκελή απάντηση προς όλους, όμως θέλω να κλείσω με το εξής: Τα σκουπίδια τα παράγουμε εμείς και είναι άψυχο υλικό, το οποίο θα επεξεργαστούμε. Τα σκουπίδια της… κοινωνίας πρέπει να απομονώσουμε για να μην κάνουν άλλο κακό στη Ζάκυνθό μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα