Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

11:21 16/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα μπει την Τετάρτη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, ενώ συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις για τα εργασιακά μετά την διάσταση απόψεων σε μια σειρά από θέματα που διαπιστώθηκε πάλι χθες.

Η ελληνική πλευρά και οι δανειστές καλούνται να συμφωνήσουν στο είδος των οφειλών προς το κράτος που θα «κουρεύονται» ή μη, π.χ.ΦΠΑ, ποιές βεβαιωμένες οφειλές θα ενταχθούν με βάση τον χρόνο δημιουργίας τους

και άλλα ζητήματα που επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια.

Στη συνάντηση αναμένεται να λάβουν μέρος ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επίσης, θα συμμετάσχει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που ηγείτο της διαπραγμάτευσης για το θέμα πριν τον ανασχηματισμό.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα εργασιακά θέματα μετά τη χθεσινή συνάντηση της νέας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ακόμη μια φορά η διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.

Στις ομαδικές απολύσεις, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι υπάρχει Κοινοτική Οδηγία που επιτρέπει απολύσεις έως το 10% του προσωπικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100 έως 300 εργαζομένους. Το σημερινό πλαίσιο επιτρέπει απολύσεις έως το 5% και μέχρι 30 εργαζομένους το μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα των απολύσεων στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής το 2012.

Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, οι δανειστές θέλουν να παραμείνει το σημερινό πλαίσιο που επιτρέπει στις επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν (αποκλίνουν προς τα κάτω) έναντι των κλαδικών συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει φτάσει σε κατ’ αρχήν τεχνική συμφωνία επι της αρχής με τους θεσμούς μέχρι την 28η Νοεμβρίου που συνέρχεται το EuroWorkingGroup (EWG).

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε χθες ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό αλλά ρεαλιστικό.

Ανάμεσα στα εκκρεμή θέματα είναι ο προϋπολογισμός του 2017 που η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου. Στο προϋπολογισμό, οι δυο πλευρές θα πρέπει να βρούν κοινό τόπο στη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στις αμυντικές δαπάνες.

Αλλά εκκρεμή θέματα είναι τα εργασιακά, το υπερ-ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όπου κυριαρχεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ως προς το ΑΕΠ μετά το 2018.

Αναφορικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ή υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων όπως είναι ευρύτερα γνωστό, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και η στελέχωση του ΔΣ της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2016 σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα