Ο «Αυτόχειρ» του Μ. Μητσάκη στο θέατρο του Μύλου

16:27 24/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το αριστουργηματικό διήγημα του Μιχαήλ Μητσάκη: “ΑΥΤΟΧΕΙΡ” παρουσιάζεται στο «Θέατρο του Μύλου» αύριο Τετάρτη 25 & μεθαύριο Πέμπτη 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-2017 & ώρα: 9.00, στο πλαίσιο των «ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ – Φθινόπωρο 2017» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Το 2016 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού πεζογράφου Μιχαήλ Μητσάκη. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν γιορτάστηκε η επέτειος αυτή, αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην μνήμη ενός

από τους σημαντικότερους έλληνες λογοτέχνες και καλεί τους θεατές να ανακαλύψουν το έργο του Μιχαήλ Μητσάκη. 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Μ. Μητσάκης παραμένει άγνωστος στους περισσότερους και αγαπημένος στους λίγους. Το διήγημά του «Αυτόχειρ» παρουσιάζεται από τον Κώστα Παπακωνσταντίνου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατό του.

Tο έργο
Ο «Αυτόχειρ» αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του Μιχαήλ Μητσάκη. Το διήγημα, γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, μας προσφέρει έναν υπέροχο θεατρικό μονόλογο. Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη της Πάτρας λίγο πριν το 1900. Ο Μητσάκης, ο οποίος διατηρεί το όνομά του στο κείμενο, φτάνει στην πόλη, όπου μαθαίνει για την αυτοκτονία ενός ξένου. Ο αυτόχειρας έχει αφήσει ένα σημείωμα με πέντε μόνο λέξεις: «Αυτοκτονώ, ας μην ενοχληθεί κανείς». Καθώς ο συγγραφέας-αφηγητής περιπλανιέται στην πόλη, παρατηρώντας τη ζωή και τους ανθρώπους της, αναρωτιέται για το ποιός θα μπορούσε να ενοχληθεί από το θάνατο ενός αγνώστου. Το έργο πραγματεύεται το ζήτημα του κύκλου της ζωής και του θανάτου, της φθαρτότητας του ανθρώπου και της διαχρονικότητας της ανθρωπότητας. Ένας πεθαίνει μα η πόλη συνεχίζει να ζει. Ο ήλιος θα ανατείλει και πάλι. «…και ο ήλιος ανέτελλε, θαυμασίως ομοιόμορφος και απαραμίλλως αναλλοίωτος…»
Ο Μητσάκης μέσα από ένα απλό αφηγηματικό σχήμα, μελετά φιλοσοφικά το φαινόμενο της ζωής, παρατηρώντας και περιγράφοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων, δίνοντάς μας έτσι κι ένα υπέροχο «ρεπορτάζ» για την Πάτρα του 1900.
Πρώτη δημοσίευση, εφημερίδα «Ακρόπολις» 1895.
Πληροφορίες-κρατήσεις: 2410-533417 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 10:00 – 13:00 και 19:00 – 21:00)

Keywords
Τυχαία Θέματα