Χανιά: Ημερίδα με θέμα «Πόλη, Δημοκρατία, Αρχιτεκτονική» (audio)

14:49 24/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ημερίδα και εργαστήριο με θέμα «Πόλη, Δημοκρατία, Αρχιτεκτονική». θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος». Την επιστημονική επιμέλεια και οργάνωση της εκδήλωσης έχουν η Αμαλία Κωτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχ. του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Κώστας Μαυρακάκης, αρχιτέκτων, Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος». Όπως εξήγησε, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Κωτσάκη,

η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο των προ-ημερίδων του συνεδρίου με τίτλο «Τέχνη & Δημοκρατία» που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής στο Μουσείο της Ακρόπολης 7,8,9 Δεκεμβρίου 2017.

Η ημερίδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Κωτσάκη, και ανέφερε χαρακτηριστικά τη συζήτηση για την αλλοίωση του τοπίου από την πολιτική για τον τουρισμό της απριλιανής δικτατορίας αλλά και γενικότερα το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό αποτύπωμα των δικτατοριών στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Όπως είπε, όλο αυτό το φαντασιακό για το λευκό του Αιγαίου, ανατρέπεται, γιατί είναι αποτέλεσμα νόμου της Μεταξικής δικτατορίας.

Η εκδήλωση στα Χανιά συγκροτείται από δύο διακριτά μέρη: Το πρωί της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα Εργαστήριο με τίτλο «Εκφράσεις ολοκληρωτισμού στη νεοελληνική αρχιτεκτονική και πόλη» όπου θα παρουσιαστούν εργασίες φοιτητών/τριών που εκπονήθηκαν σε κατ’ επιλογήν μάθημα « Νοελληνική Αρχιτεκτονική & Πολιτισμός» στην Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχ. του Πολυτεχνείου Κρήτης το οποίο διδάσκει η καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη. Οι εργασίες πραγματεύονται θέματα όπως η «Ελληνικότητα» της εθνικοφροσύνης, η επιβεβλημένη λευκότητα του Αιγαίου ως αποτέλεσμα εφαρμογής του Νόμου την περίοδο των δικτατοριών, οι παιδουπόλεις, οι στρατηγικές στον πολεοδομικό σχεδιασμό των Ιταλών κατακτητών στη Δωδεκάνησο , η αλλοίωση του τοπίου από την πολιτική για τον τουρισμό της απριλιανής δικτατορίας αλλά και γενικότερα το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό αποτύπωμα των δικτατοριών στην Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Οι παρουσιάσεις θα ολοκληρωθούν με συζήτηση με προσκεκλημένους διακεκριμένους αρχιτέκτονες και ιστορικούς.

Το εργαστήριο είναι ανοικτό μόνο στους φοιτητές/τριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το απόγευμα της Δευτέρας αφιερώνεται σε ΗΜΕΡΙΔΑ κατά την οποία θα επιχειρηθεί να προσεγγισθεί το κρίσιμο ερώτημα του κατά πόσον η αρχιτεκτονική και ο χώρος γενικότερα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της Δημοκρατίας και πώς η Δημοκρατία επηρεάζει την διαμόρφωση του χώρου αντίστοιχα, εστιασμένο κυρίως στην νεώτερη και σύγχρονη Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με θέμα «Η αρχιτεκτονική της Δημοκρατίας: πολιτική, νόημα, μορφή». Ζητήματα όπως οι αρχιτεκτονικές εκφράσεις διαφορετικών εκδοχών κοινοβουλευτισμού, η συλλογική μνήμη ως προϋπόθεση Δημοκρατίας, ζητήματα λογοκρισίας στις αναπαραστάσεις της πόλης αλλά και ευρύτερα θέματα όπως ο συμμετοχικός σχεδιασμός και τα αιτήματα Δημοκρατίας στον σχεδιασμό του αστικού χώρου θα αποτελέσουν θέματα των εισηγήσεων.
Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος» με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Η ημερίδα είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος ελεύθερη.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Κωτσάκη:

Keywords
Τυχαία Θέματα