Νιγηρία: Διαπραγμάτευση όχι ανταλλαγή λέει η κυβέρνηση για τις μαθήτριες

14:08 14/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι είκοσι μία από τις μαθήτριες που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ από το σχολείο τους στο Τσιμπόκ πριν από δύο και πλέον χρόνια, αφέθηκαν ελεύθερες μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Νιγηρίας και της τζιχαντιστικής οργάνωσης αναφερει προεδρική ανακοίνωση .

Η νιγηριανή προεδρία τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η απελευθέρωση των κοριτσιών έγινε έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της ελβετικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαπραγματεύσεις

θα συνεχιστούν για την απελευθέρωση και άλλων κοριτσιών ο αριθμός των οποίων πλησιάζει τα 197.

Πολλά από τα κορίτσια, τα οποία πλέον είναι νεαρές γυναίκες, που αφέθηκαν ελεύθερα κρατούσαν στα χέρια τους μωρά, όπως δήλωσε ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Τα 21 κορίτσια μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, όπου αφού επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους από τις οικογένειές τους θα αποκαλυφθεί και στον Τύπο.

Πηγές αναφέρουν ότι οι μαθήτριες ανταλλάχθηκαν με τέσσερις μαχητές της Μπόκο Χαράμ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη το βράδυ στην πόλη Μπάνκι, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Πάντως ο υπουργός Επικοινωνίας της Νιγηρίας Λάι Μοχάμεντ επέμεινε ότι δεν έγινε ανταλλαγή, αλλά «μια απελευθέρωση, το αποτέλεσμα οδυνηρών διαπραγματεύσεων και εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μοχάμεντ αρνήθηκε να εξηγήσει πώς επιλέχθηκαν τα κορίτσια, ενώ πρόσθεσε ότι γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα τα παρακολουθήσουν.

Οι τοπικές κοινωνίες αποκλείουν πολλές γυναίκες που ήταν αιχμάλωτες της Μπόκο Χαράμ, όταν επιστρέφουν, επειδή γυρίζουν έγκυες ή έχοντας κάνει παιδιά με τους αντάρτες.

Οι αρχές της Νιγηρίας ελπίζουν τώρα ότι μετά αυτή τη νέα εξέλιξη θα μπορέσουν να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες 197 μαθήτριες του Τσιμπόκ που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα