Νέοι Αγρότες με πτυχία και όραμα

12:11 17/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι «επιστρέφουν» για να εργαστούν στις πατρικές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ειδικά στη Θεσσαλία και σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% οι αιγοπροβατοτροφικές μονάδες έχουν συνέχεια από γενιά σε γενιά.

Μέσα απο την επαγγελματική και προσωπική συναναστροφή με τον αγροτικό κόσμο ο Ντίνος Μπλιάτσος, γεωπόνος και γεωργικός σύμβουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, καταγράφει ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο:
οι νέοι αγρότες είναι πλέον άνθρωποι μορφωμένοι, με πτυχία

μαθηματικών, φυσικής, οικονομικών κλπ που ενδιαφέρονται σοβαρά για την αγροτική παραγωγή, ψάχνουν πολύ για συμφέρουσες και αποδοτικές λύσεις και έχουν όρεξη και όραμα.

Ντίνος Μπλιάτσιος, γεωπόνος, πρ. Γεωργικής Ανάπτυξης

«Μπορώ να πω ότι είμαι πλέον αισιόδοξος ότι τα χωράφια και η κτηνοτροφία περνούν σε χέρια νέων ανθρώπων που δεν κάνουν τίποτα τυχαία, αλλά με σχέδιο και όραμα. Για παράδειγμα, μου έκανε φοβερή εντύπωση η ανταπόκριση και η αντίδραση νέων παραγωγών στο χωριό Κρόκο Κοζάνης που επισκέφθηκα πρόσφατα. Τους ρώτησα τί καλλιεργεί ο καθένας, εκτός από κρόκο, και διαπιστώσαμε ότι όλοι μαζί θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν για παράδειγμα μαλακό σιτάρι το οποίο να πωλούν μετά απο συνεννόηση σε ντόπια μακαρονοποιία. Το ενδιαφέρον που έδειξαν και οι προτάσεις που έκαναν με εντυπωσίασαν και μου δημιούργησαν αυτό το αίσθημα της αισιοδοξίας για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής» ανέφερε ο κ.Μπλιάτσιος.

Στη Θεσσαλία το τελευταίο πρόγραμμα νέων αγροτών πήγε πολύ καλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ.Μπλιάτσιου, καθώς δόθηκε ήδη και πολύ γρήγορα η α’ δόση της επιδότησης (το 75%). Το ενδιαφέρον ήταν πολύ αυξημένο και οι νέοι αγρότες στην περιοχή μας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κυριώς στην κτηνοτροφία. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αρκετοί στράφηκαν προς τα υπαίθρια κηπευτικά.

Οι νέοι αγρότες, εκτός των άλλων, γνωρίζουν στην πλειονότητά τους και ξένες γλώσσες.

«Οποιος νέος αγρότης γνωρίζει αγγλικά μπορεί αυτή την περίοδο να λάβει μέρος σε επιμορφωτικό ταξίδι στην Κίνα το οποίο καλύπτει οικονομικά και διοργανώνει η Ε.Ε. Μόνη προϋπόθεση να γνωρίζουν αγγλικά. Μπορούν να κάνουν μόνοι ηλεκτρονικά την αίτηση» επισήμανε ο Ντίνος Μπλιάτσιος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους στόχους και τα κριτήρια επιλογής του προγράμματος, καθώς και με το έντυπο αίτησης, στην ιστοσελίδα του προγράμματος:

Keywords
Τυχαία Θέματα