Νέο πλανητικό σύστημα ανακάλυψαν πολίτες-επιστήμονες

13:36 15/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα απομακρυσμένο πλανητικό σύστημα που φιλοξενεί τουλάχιστον πέντε εξωπλανήτες (K2-138), ανακάλυψε μια ομάδα πολιτών επιστημόνων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Exoplanet Explorers. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πολλαπλό πλανητικό σύστημα ανακαλύφθηκε εξ ολοκλήρου μέσω crowdsourcing (πληθοπορισμός).

Ο Αμερικανός αστρονόμος Ian Crossfield από το Πανεπιστήμιο της Santa Cruz και η επιστήμονας του Πανεπιστημιου Caltech, Jessie Christiansen, ξεκίνησαν το πρόγραμμα Exoplanet Explorers στη διαδικτυακή πλατφόρμα Zooniverse το 2017. Οι εθελοντές

που συμμετέχουν σε αυτό, μελετούν τα δεδομένα που έχει συλλέξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA κατά την αναζήτηση εξωπλανήτων.

«Άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα και να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν τα σήματα που μπορεί να προέρχονται από εξωπλανήτες. Στη συνέχεια, μπορούν να εξετάσουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Kepler για να ψηφίσουν εάν θα ταξινομήσουν ένα σήμα ως «ενδιαφέρον» ή ως απλό θόρυβο», αναφέρει η Christiansen σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Η Christiansen και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν επίσης ότι οι πλανήτες περιστρέφονται σύμφωνα με μια μαθηματική σχέση, όπου κάθε πλανήτης χρειάζεται σχεδόν 50% περισσότερο χρόνο για να γυρίσει γύρω από ένα αστέρι από ό,τι ο διπλανός πλανήτης. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης έναν πέμπτο πλανήτη στην ίδια αλυσίδα και υπάρχουν υπόνοιες για την ύπαρξη ενός έκτου πλανήτη.

ΠΗΓΕΣ: NASA, Caltech, Futurism

Keywords
Τυχαία Θέματα