Νέα έρευνα για την διπολική διαταραχή

16:40 8/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη μεγαλύτερη μελέτη MRI για ασθενείς με διπολική διαταραχή που έχει γίνει μέχρι σήμερα, μια παγκόσμια κοινοπραξία επιστημόνων δημοσίευσε νέα έρευνα που αποδεικνύει ότι τα άτομα με την πάθηση αυτή, έχουν διαφορές στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναστολή και το συναίσθημα.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry στις 2 Μαΐου,

οι επιστήμονες διαπίστωσαν ανωμαλίες του εγκεφάλου σε άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή.

Με την ανακάλυψη των σαφών και συνεχών διαφορών στις βασικές περιοχές του εγκεφάλου, τα ευρήματα ρίχνουν φως στους υποκείμενους μηχανισμούς της διπολικής διαταραχής.

«Δημιουργήσαμε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη της διπολικής διαταραχής και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τον εγκέφαλο και πώς διαφέρουν τα μυαλά των ασθενών αυτών», δήλωσε στο περιοδικό ο Ole A. Andreassen, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Νορβηγικό Κέντρο Ψυχικής Διαταραχής (NORMENT) στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Η μελέτη αποτελεί προϊόν της διεθνούς κοινοπραξίας ENIGMA (Enhancing Neuro Imaging Genetics Through Meta Analysis), η οποία έχει 76 κέντρα και 28 διαφορετικές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Ηγείται επίσης και του USC Stevens Neuroimaging και Ινστιτούτο Πληροφορικής στο Keck School of Ιατρική της USC.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις μαγνητικές τομογραφίες 6.503 ατόμων, 2.447 ενηλίκων με διπολική διαταραχή και 4.056 υγειών ασθενών. Επίσης, εξέτασαν τα αποτελέσματα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται συνήθως, την ηλικία εμφάνισης της νόσου, την ιστορία της ψύχωσης, την κατάσταση της διάθεσης, την ηλικία και τις φυλετικές διαφορές στον εγκεφαλικό φλοιό.

Η μελέτη έδειξε την αραίωση της φαιάς ύλης στους εγκεφάλους των ασθενών με διπολική διαταραχή σε σύγκριση με τους υγιείς συμμετέχοντες. Τα μεγαλύτερα ελλείμματα βρέθηκαν σε μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναστολή και το συναίσθημα, δηλαδή τις μετωπικές και τις χρονικές περιοχές.

Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή και ιστορικό ψύχωσης έδειξαν μεγαλύτερα ελλείμματα στην φαιά ουσία του εγκεφάλου ενώ οι επιστήμονες βρήκαν διαφορετικές «εγκεφαλικές υπογραφές» σε ασθενείς που έπαιρναν λίθιο και αντιψυχωσικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα.

«Η χαρτογράφηση των περιοχών του εγκεφάλου που έχουν προσβληθεί είναι πολύ σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη και μας παρέχει έναν χάρτη πορείας για το πώς να αναζητήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες που θα βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών», δήλωσε ο Paul Thompson, διευθυντής της κοινοπραξίας ENIGMA και αναπληρωτής διευθυντής του USC Mark and Mary Stevens Neuroimaging and Informatics Institute.

ΠΗΓΗ :

Keywords
Τυχαία Θέματα