Η παγίδα τού να είσαι ο εαυτός σου στη δουλειά

15:29 8/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια από τις πιο συχνές συμβουλές είναι το «να είσαι ο εαυτός σου». Ακούγεται παντού από τους ηγέτες των επιχειρήσεων σε αίθουσες συνεδριάσεων έως και σε ομιλίες αποφοίτησης. Είναι τόσο κοινό που θεωρείται ακόμα και εργαλείο πρόσληψης για ορισμένες εταιρείες.

«Το να είσαι ο εαυτός σου» μπορεί να αποτύχει σε ορισμένες περιστάσεις, λέει η καθηγήτρια Herminia Ibarra, εμπειρογνώμονας στην οργανωτική συμπεριφορά.

Η έρευνά της δείχνει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν προαγωγή κινδυνεύουν να αποτύχουν στο νέο τους ρόλο αν έχουν μια σταθερή ιδέα της δικής τους «αυθεντικής» προσωπικότητας.

Αντί

να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ώστε να ταιριάξουν με την αλλαγή της κατάστασής τους, συνεχίζουν ακριβώς όπως και πριν. Για παράδειγμα, κάποιος που βλέπει τον εαυτό του ως ανοιχτό και φιλικό μπορεί να μοιράζεται πάρα πολύ τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, χάνοντας έτσι την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα, εξηγεί.

«Ένας πολύ απλός ορισμός [της αυθεντικότητας] είναι να είσαι ο αληθινός εαυτός σου», λέει η Ibarra.

Οι άνθρωποι όμως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αυθεντικότητα ως δικαιολογία για να παραμείνουν στη ζώνη άνεσής τους, λέει η Ibarra. Αντιμέτωποι με την αλλαγή, «πολλές φορές λένε ότι ‘’αυτό δεν με εκφράζει, δεν είμαι εγώ’’ και χρησιμοποιούν την ιδέα της αυθεντικότητας για να μην κάνουν προσπάθεια και να μην αναπτυχθούν».

Η ευκολία με την οποία προσαρμόζετε τη συμπεριφορά σας για να ταιριάζει σε νέες καταστάσεις εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο είστε «χαμαιλέοντας» ή «αληθινός σε εσάς», σύμφωνα με τον Μάρκ Σναιντερ, κοινωνικό ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Οι «χαμαιλέοντες» αντιμετωπίζουν τη ζωή τους ως μια ευκαιρία να παίζουν μια σειρά ρόλων, επιλέγοντας προσεκτικά τα λόγια και τις πράξεις τους για να μεταφέρουν τη σωστή εντύπωση, λέει ο Σναιντερ. Αντίθετα, αυτοί που «μένουν πιστοί στον εαυτό τους» χρησιμοποιούν τις κοινωνικές σχέσεις τους με άλλους για να μεταδώσουν την αληθινή προσωπικότητά τους χωρίς φίλτρα, λέει.

Πολλές δουλειές, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα στις επιχειρήσεις, απαιτούν ηθοποιούς και άτομα με δεξιότητες αυτό-παρουσίασης που ευνοούν τους ανθρώπους που αλλάζουν τις πράξεις τους για να προσαρμοστούν στην κατάσταση.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μόνο όταν προχωράτε στην καριέρα σας, έχετε την εξουσία και την ευκαιρία να είστε αυθεντικοί. Χρειάζεται χρόνος για να κερδίσετε αυτό που οι κοινωνιολόγοι ονομάζουν «δυνατότητα ιδιοσυγκρασίας».

«Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν πειραματιστεί , έχουν δοκιμάσει και ξεκαθαρίσει διαφορετικές εκδοχές του εαυτού τους, βρήκαν ό,τι δουλεύει γι ‘αυτούς και εδραίωσαν ένα ύφος», λέει η Ibarra. «Συμβουλεύουν τους σπουδαστές και το κατώτερο προσωπικό να είναι» ο εαυτός τους «με καλή πρόθεση, ξεχνώντας όμως ότι είναι μια διαδικασία 30 ετών».

Μέρος του κινδύνου του να πει κανείς στους ανθρώπους να είναι «οι εαυτοί τους » είναι ότι μπορεί να πιστέψουν ότι αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνουν, λέει ο Jeremiah Stone, ειδικός στη Νέα Υόρκη στο Hudson RPO.

«Δεν σημαίνει ότι όταν θα πάτε σε μια συνέντευξη ή σε ένα περιβάλλον εργασίας θα συμπεριφέρεστε όπως θα κάνατε με τους φίλους σας. Σημαίνει ότι εμπλέκεστε αυθεντικά με άλλους ανθρώπους, ότι έχουν μια αίσθηση του ποιοι είστε και τι είναι σημαντικό για εσάς και ποιες είναι οι αξίες σας «, λέει. «Δεν είναι κακή συμβουλή. Απλά δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη συμβουλή».

Ο Friedrich δεν πείθεται από τη χρήση του να ‘είσαι ο εαυτός σου’ – ειδικά για τους νεότερους. Πώς μπορείτε να είστε ο εαυτός σας αν δεν γνωρίζετε τον εαυτό σας; «λέει. «Γνωρίστε τον εαυτό σας και μάθετε τι σας κάνει ευτυχισμένους».

Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Νικολέτα Καραλή

Keywords
Τυχαία Θέματα