«Ναι» της ΕΕ για τη βίζα εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια

20:57 8/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΕΕ θα καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες όταν η Τουρκία εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια, υπενθύμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγογάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μπορεί να καταρρεύσει αν η ΕΕ δεν τηρήσει

το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά την κατάργηση της βίζας, η Μ. Αντρέεβα παρέπεμψε σε σημερινή συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική Tagesspiegel.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχεδιο Β» σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η Μίνα Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία. Εδώ και 15 μήνες δουλεύουμε για την υλοποίηση του σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, ανέφερε η Μίνα Αντρέεβα.

Ψυχρή η αντίδραση της ΕΕ στο βέτο του Αυστριακού ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, ψυχρά φαίνεται να αντιδρούν οι Βρυξέλλες στις τοποθετήσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε χθεσινές συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες «Έστεραιχ» και «Κουρίρ», αφενός είχε ταχθεί υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και αφετέρου είχε ανακοινώσει την προβολή από μέρους του, «βέτο» στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης, στη σημερινή αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, επισημαίνεται πως ούτως ή άλλως, δεν προβλέπονται νέες συνομιλίες – εξάλλου η Κύπρος μπλοκάρει εδώ και καιρό περαιτέρω ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και ως εκ τούτου ένα επιπλέον «βέτο» δεν θα είχε επιπτώσεις.

Σχετική είδηση:Με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί ο Ερντογάν παρά τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα